Sokobanjski suvenir

Sokobanjski suvenir:: Prvog dana jula na mermernom setalistu u centru Sokobanje, uprilicen je mini sajam suvenira po raspisanom konkursu Organizacije za turizam, kulturu i sport Sokobanja. Prijavljeno je 38 radova, od petnaestak ucesnika, majstora zanata u izradi suvenira, a svoje proizvode izlozilo je samo sest ucesnika: pet iz Sokobanje i jedan iz Bora.

Sokobanjski suvenir
22 Jun 2008

prva nagrada suvenir sokobanja 2008Prvog dana jula na mermernom setalistu u centru Sokobanje, uprilicen je mini sajam suvenira po raspisanom konkursu Organizacije za turizam, kulturu i sport Sokobanja. Prijavljeno je 38 radova, od petnaestak ucesnika, majstora zanata u izradi suvenira, a svoje proizvode izlozilo je samo sest ucesnika: pet iz Sokobanje i jedan iz Bora.

Izlozeni predmeti su uglavnom izradjeni od drveta i bele gline (keramika) i u mnostvu replika i vec poznatih banjskih suvenira, bilo je i nekoliko mastovitih i originalnih radova. Zavredjuju da se pomenu, kao mastoviti, duhoviti i originalni predmeti nekolicine ucesnika konkursa: Petkovic Miljan i Vojkan, TZR komision "KALE", iz Sokobanje sa replikom cesme Milosa Obrenovica, zatim opanak-papuca od keramike, autora Jelene Aleksic i zanatske radnje "KERAMIKS" iz Sokobanje, a po misljenju mnogih posetilaca najoriginalniji suvenir izlozio je Zivojin Miljkovic iz Sokobanje, majstor za obradu drveta na traksi tj. strugu za drvo. Njegov rad "Banjanin", u kombinaciji drvo-mermer je privukao paznju posetilaca izlozbe i zadobio najvise pohvala i simpatija.

Strucni ziri u sastavu: Jasmina Bogdanovic, nastavnik likovne kulture iz Sokobanje, mr Bojan Cvetkovic dizajner grafike iz Nisa i Sanja Andjelkovic turizmolog iz Sokobanje, je od pet radova koji su usli u uzi izbor odabrao tri za nagrade, koje je obezbedila OTKS-Sokobanja. Prvo mesto i novcanu nagradu od 40.000 dinara osvojila je Lenka Matic iz Bora i rad "Zvono sa motivom Sokobanje", od keramike. Drugo mesto i nagradu komplet alata dobio je Vladan Dimitrijevic iz Sokobanje, za dizajn "Samo Sokobanja Srbina Spasava", a trece mesto i monografiju o Sokobanji zavredio je Goran Videnovic iz Sokobanje i njegov model "Sokograd", odlivak od alabastera.

Pobednik konkursa, Lenka Matic, kaze da joj je nagrada dobrodosla, ali da je nije ocekivala. Nadala se da ce biti u uzem izboru, da ce njen rad privuci paznju, a prvo mesto je za nju iznenadjenje.

Referent za kulturu u OTKS Sokobanja, Ljubinko Milenkovic, je pozdravio sve ucesnike konkursa, cestitao nagradjenima i najavio da ce i naredne godine birti raspisan konkurs za suvenir Sokobanje.

Majstori zanata spremite svoje eksponate za 2009. godinu, a do tada - sa medenicom oko vrata u Evropu!

autor:

Vladimir S. Putnik

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt