eSokobanja.rs

 kada knjaza milosaNajčešći oblik lečenja je kupanje u termalnim vodama kada se, preko kože tela, podstiče dejstvo minerala na organizam. Lekovite vode banja razvrstane su na: ugljenokisele, sumporne, hloridne, oligomineralne i radonske. Sve one imaju svoje hemijske, toplotne, mehaničke i elektrodinamičke osobine. To dovodi do raznovrsnih promena u organizmu. Lekovite vode banja sadrže jod, brom, managan, gvoždje, kobalt, bakar i još neke elemente, često u zanemarljivim, ali za čoveka veoma korisnim količinama.

Možete reći da je koža, prilikom kupanja u mineralnoj vodi, na neki način posrednik koji pomaže da blagotvorni minerali stignu i rasporede se u organizmu, upravo tamo gde su najpotrebniji. Suprotno od toga, koza podstaknuta uticajem minerala izlucuje iz tela u vecim kolicinama stetne otpatke i otrovne materije. To je za pojedina oboljenja veoma vazno, narocito tamo gde se stetne materije povecavaju, U kojoj meri se uspostavlja ova ravnoteza – unosenje korisnih i izbacivanje stetnih materija- zavisi od hemijskog sastava, kiselosti vode, prisustva radona i drugih osobina banjskih mineralnih voda.

Unosenjem minerala u organizam menja se prvo ravnoteza tecnosti u tkivu, a zatim se od toplotnog dejstva vode povecava cirkulacija krvi, sto sve dovodi do usmerenijeg i jaceg izlucivanja stetnih materija preko bubrega i kroz mokracne kanale. Tako pocinje prvo jacanje i okrepljenje organizma.

Na slican naci, kupanjem u mineralnoj vodi, zglobovi se oslobadjaju stetnih materija, time se smanjuju bolovi, smiruju otoci, rasterecuje se i oslobadja srce, jetra, bubrezi, pankreas i zlezde od svih stetnih faktora, a telo jaca za normalne funkcije.