Lekovite vode:: Kupanje u termalnim vodama

 kada knjaza milosaNajčešći oblik lečenja je kupanje u termalnim vodama kada se, preko kože tela, podstiče dejstvo minerala na organizam. Lekovite vode banja razvrstane su na: ugljenokisele, sumporne, hloridne, oligomineralne i radonske. Sve one imaju svoje hemijske, toplotne, mehaničke i elektrodinamičke osobine. To dovodi do raznovrsnih promena u organizmu. Lekovite vode banja sadrže jod, brom, managan, gvoždje, kobalt, bakar i još neke elemente, često u zanemarljivim, ali za čoveka veoma korisnim količinama.

Možete reći da je koža, prilikom kupanja u mineralnoj vodi, na neki način posrednik koji pomaže da blagotvorni minerali stignu i rasporede se u organizmu, upravo tamo gde su najpotrebniji. Suprotno od toga, koza podstaknuta uticajem minerala izlucuje iz tela u vecim kolicinama stetne otpatke i otrovne materije. To je za pojedina oboljenja veoma vazno, narocito tamo gde se stetne materije povecavaju, U kojoj meri se uspostavlja ova ravnoteza – unosenje korisnih i izbacivanje stetnih materija- zavisi od hemijskog sastava, kiselosti vode, prisustva radona i drugih osobina banjskih mineralnih voda.

Unosenjem minerala u organizam menja se prvo ravnoteza tecnosti u tkivu, a zatim se od toplotnog dejstva vode povecava cirkulacija krvi, sto sve dovodi do usmerenijeg i jaceg izlucivanja stetnih materija preko bubrega i kroz mokracne kanale. Tako pocinje prvo jacanje i okrepljenje organizma.

Na slican naci, kupanjem u mineralnoj vodi, zglobovi se oslobadjaju stetnih materija, time se smanjuju bolovi, smiruju otoci, rasterecuje se i oslobadja srce, jetra, bubrezi, pankreas i zlezde od svih stetnih faktora, a telo jaca za normalne funkcije.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt