Kao i svuda u svetu, u svim zemljama i kod nas se Nova godina proslavlja 1. i 2. januara, po gregorijanskom kalendaru, ali i 14. januara, po julijanskom, za koji su vezani i svi crkveni praznici u Srbiji. Srpska pravoslavna crkva ne blagosilja proslave Nove godine, rođendana i sličnih „praznovanja“, koji obavezno prelaze u terevenke na kojima se čovek prejede i prepije, a materijalne izdatke da i ne pominjemo. No kako ne možemo sve mimo Sveta, proslava Nove godine je i u srpskom narodu postala tradicija već više od jednog veka.
     Sve do 1997. godine, za organizovani doček Nove godine, u Sokobanji, mimo onih u porodičnim krugovima, bili su zaduženi hoteli: „Zdravljak“, „Turist“, „Sunce“, „Moravica“ i Prirodno lečilište „Banjica “, dakle, objekti sa velikim restoran-salama, za prihvat po nekoliko stotina posetilaca. Ta, 1997. godina, po prvi put je, osim u pomenutim hotelima, dočekana grupno, na trgu kod Miloševog konaka, u centru Sokobanje, potom je usledila repriza 13. januara i od tada je postalo tradicija za meštane Sokobanje i iz godine u godinu sve mnogobrojnije goste.
     Razvojem privatnog preduzetništva u ugostiteljstvu, otvaranjem novih restorana, kafića, picerija, klubova i drugih ugostiteljskih objekata, u kojima se organizuje doček najluđe noći, u Sokobanji početak novog leta dočeka preko 5.000 gostiju. Zašto i Vi ne biste bili jedan od njih?
     S obzirom da u Sokobanji preovlađuje umerena kontinentalna klima, oko i uoči Nove godine temperatura vazduha se kreće oko „O“ i retke su novogodišnje noći kada je temperetura ispod nule. Banja pod Ozrenom obiluje ugostiteljskim objektima, mnogo bi prostora zauzelo nabrajanje, ali u preko četrdesetak njih se organizuje doček Nove godine. Sve informacije možete dobiti preko ovog sajta (dostupni su brojevi telefona hotela, restorana, turističkih agencija i slično) i rezervišite na vreme mesto za doček, apartmane i sobe za prenoćište.
     Lokalna samouprava se svake godine, tačnije svakog decembra, pobrine da centar Sokobanje, njeni parkovi i fontane kao i prilazi, budu okićeni i osvetljeni, ne samo kao najava nastupajućih praznika, nego i da bi se pridošli gosti prijatno osećali u jednoj gostoljubivoj sredini.

     Srećnu Novu godinu i lep provod u Sokobanji želi Vam www.sokobanja.com  sa svojim timom!
     Vidimo se u Sokobanji!

DOČEK NOVE 2020.god

DOČEK NOVE 2018.godine

DOČEK NOVE 2016.godine

DOČEK NOVE 2015.godine

DOČEK NOVE 2014.godine

DOČEK NOVE 2013.godine

DOČEK NOVE 2012.godine

 

 Vladimir S. Putnik
 


Izletišta u Sokobanji

Banja Jošanica

Banja Jošanica, nalazi se u istoimenom selu, u severozapadnom delu sokobanjske kotline, na padinama planine Bukovik. Udaljena je od Sokobanje oko 16 km, a do Jošanice se stiže asfaltnim putem, koji ...