Kao i svuda u svetu, u svim zemljama i kod nas se Nova godina proslavlja 1. i 2. januara, po gregorijanskom kalendaru, ali i 14. januara, po julijanskom, za koji su vezani i svi crkveni praznici u Srbiji. Srpska pravoslavna crkva ne blagosilja proslave Nove godine, rođendana i sličnih „praznovanja“, koji obavezno prelaze u terevenke na kojima se čovek prejede i prepije, a materijalne izdatke da i ne pominjemo. No kako ne možemo sve mimo Sveta, proslava Nove godine je i u srpskom narodu postala tradicija već više od jednog veka.
     Sve do 1997. godine, za organizovani doček Nove godine, u Sokobanji, mimo onih u porodičnim krugovima, bili su zaduženi hoteli: „Zdravljak“, „Turist“, „Sunce“, „Moravica“ i Prirodno lečilište „Banjica “, dakle, objekti sa velikim restoran-salama, za prihvat po nekoliko stotina posetilaca. Ta, 1997. godina, po prvi put je, osim u pomenutim hotelima, dočekana grupno, na trgu kod Miloševog konaka, u centru Sokobanje, potom je usledila repriza 13. januara i od tada je postalo tradicija za meštane Sokobanje i iz godine u godinu sve mnogobrojnije goste.
     Razvojem privatnog preduzetništva u ugostiteljstvu, otvaranjem novih restorana, kafića, picerija, klubova i drugih ugostiteljskih objekata, u kojima se organizuje doček najluđe noći, u Sokobanji početak novog leta dočeka preko 5.000 gostiju. Zašto i Vi ne biste bili jedan od njih?
     S obzirom da u Sokobanji preovlađuje umerena kontinentalna klima, oko i uoči Nove godine temperatura vazduha se kreće oko „O“ i retke su novogodišnje noći kada je temperetura ispod nule. Banja pod Ozrenom obiluje ugostiteljskim objektima, mnogo bi prostora zauzelo nabrajanje, ali u preko četrdesetak njih se organizuje doček Nove godine. Sve informacije možete dobiti preko ovog sajta (dostupni su brojevi telefona hotela, restorana, turističkih agencija i slično) i rezervišite na vreme mesto za doček, apartmane i sobe za prenoćište.
     Lokalna samouprava se svake godine, tačnije svakog decembra, pobrine da centar Sokobanje, njeni parkovi i fontane kao i prilazi, budu okićeni i osvetljeni, ne samo kao najava nastupajućih praznika, nego i da bi se pridošli gosti prijatno osećali u jednoj gostoljubivoj sredini.

     Srećnu Novu godinu i lep provod u Sokobanji želi Vam www.sokobanja.com  sa svojim timom!
     Vidimo se u Sokobanji!

DOČEK NOVE 2020.god

DOČEK NOVE 2018.godine

DOČEK NOVE 2016.godine

DOČEK NOVE 2015.godine

DOČEK NOVE 2014.godine

DOČEK NOVE 2013.godine

DOČEK NOVE 2012.godine

 

 Vladimir S. Putnik
 


Izletišta u Sokobanji

Manastir Jermenčić

Manastir Jermenčić Za postojanje manastira Jermenčić na Ozrenu, stoji predanje da su ga osnovali kaluđeri, Jermeni, koji su pobegli od turske sile. Pouzdano se zna da je podignut 1392.godine, a hram ...