eSokobanja.rs

 specijalna bolnica sokobanja-novi zavodLečenje u Sokobanji obavlja se, na osnovu utvrdjenih indikacija, kupanjem u toploj, blago radioaktivnoj vodi i inhalacijom, prema uputu i pod nadzorom lekara. Sokobanjski vazduh, sam po sebi, je lek za obolele od astme.

Termalni izvori Sokobanje spadaju medju najradioaktivnije u ovom delu Evrope. Ukupno je sest glavnih, cija se temperatura vode krece od 28-45 stepeni. Obzirom da je izbijanje radioaktivnih gasova na citavoj teritoriji Banje veliko, svaki posetilac je izlozen blagoj inhalaciji, sto veoma korisno utice na diasjne organe i ceo organizam.

Specijalna bolnica za plucne i ocne bolesti i tuberkulozu "Ozren" na Ozrenu bazirana je na kompletnoj primeni prirodnih lekovitih faktora, prvenstveno klimatskih i ambijentalnih vrednosti, savremenih metoda i dostignuca u oblasti balneoklimatologije i odgovarajucih medikamenata.

Specijalna bolnica za prevenciju, lecenje i rehabilitaciju nespecificnih plucnih bolesti "Sokobanja", nalazi se u podnozju planine Ozren i predivan je vidikovac iznad Sokobanje. Od 150 medicinskih radnika, zaposlenih u bolnici, svaki cetvrti je lekara- specijalista. Ova bolnica je naucno - nastavna baza medicinskog fakulteta Univerziteta u Nisu. Ovde su vam na usluzi izuzetno opremljene laboratorije, kabineti, kupatila za hidroterapiju sa termalnim i hipotermalnim vodama, prirodni inhalatorijumi, aparaturna inhalacija... Bolnica "Sokobanja" uspesno leci bolesti disajnih organa kod dece i odrasli, reumaticne bolesti, posttraumatska stanja, hronicna ginekoloska oboljenja, neuroloska oboljenja, neuroze, lakse oblike Parkinsonove bolesti, lakse oblike hipertenzije. Posebno se preporucuje skola za asmaticare, skola za odvikavanje od pusenja i "Soko life" - program regulacije telesne tezine.
 pl banjicaP.L."Banjica" sa predivnom lokacijom iznad gradske plaze "Zupan" na reci Moravici, iako sa svih strana okruzeno zelenilom i cvecem, tako da deluje kao da je van Sokobanje, nalazi se na samo 5 minuta hoda do najstrozijeg centra grada. Zdravstvena sluzba "Banjice" pruza usluge hidroterapije (bazen i kade sa trmo-mineralnom vodom), elektroterapije (9 razlicitih strujnih oblika terapije), termoterapije (primena toplog zracenja u lecenju), inhalacije (prirodna i medikamentozna) i masaze (rucna ili pomocu aparata).