Radioaktivne vode u Sokobanji

Radioaktivnost u minerlanim vodama prilikom lecenja u Sokobanji podstice rad svih celija u organizmu, poboljsava njihovo snabdevanje krvlju, utice na razmenu materija u organizmu, a time ubrzava rast i deobu celija, sto jue neophodno za regeneraciju tkiva. Ovaj proces podsticu i stimulisu alfa zraci radona.

Ljudski organizam najveci deo radioaktivnosti pretvara u toplotu. Oslobodjeni alfa zraci uticu da se mikroskopske kolicine belancevina pretvaraju u celije. To se, zatim, prenosi i na obnavljanje vaznih centara u citavom organizmu.

Alfa zraci oslobodjeni iz radona, kada joniziraju sredinu kroz koju prolaze u organizmu, na neki nacin sprecavaju i usporavaju proces starenja. Za rad i odmor celija u srcanom misicu, na primer, neophodna je pravilna razmena jona, kalijuma i natrijuma. Slicno je i kod celija u mozgu ili endokrinih zlezda. Stvaranje jona podsticu alfa zraci iz radona. Slican je proces i kod smanjivanja secera u krvi organizma.

Radioaktivnost povecava broj belih krvnih zrnaca u telu koja, opet, uticu na smanjenje krvnog pritiska.

Radioaktivnost smanjuje osecaj bola, poboljsava prolaz krvi kroz kozu, pojacava otpornost, javlja se kao kocnica kod pojacanog rada hipofize, nadbubreznih zlezda i raznih drugih zlezda.

Radioaktivna sokobanjska voda utice na pravilnu i normalnu ravnotezu neurovegetativnog sistema, poboljsava disanje, pojacava rad srcqa a reflekse svodi u normalne okvire ukoliko su otupeli usled nekog oboljenja.

Ali, sve se to, u banjama, pa ni u Sokobanji, ne postize preko noci. Za nekoliko dana lecenja ne bi trebalo ocekivati cuda. Neophodno je da se postuju uputstva lekara, duze boravi ( 21 dan), cesce doalzi i da se lako i brzo ne gubi strpljenje.

Prilikom koriscenja mienralnih voda promene u organizmu osecaju se posle prvog cvrstog sna. Kada se dojde do saznanja da su bolovi oslabili, to je vec znak da se gase zapaljivi procesi u zglobovima, ako se lcei reuma. A slican je indikator kada se oseca manji bol u misicima, kismenom stubu, omotacu nerava..

Dejstvo radona, odnosno alfa zraka, ne predstavlja opasnost za organizam, niti je stetno i opasno za coveka.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt