eSokobanja.rs

Radioaktivnost u minerlanim vodama prilikom lecenja u Sokobanji podstice rad svih celija u organizmu, poboljsava njihovo snabdevanje krvlju, utice na razmenu materija u organizmu, a time ubrzava rast i deobu celija, sto jue neophodno za regeneraciju tkiva. Ovaj proces podsticu i stimulisu alfa zraci radona.

Ljudski organizam najveci deo radioaktivnosti pretvara u toplotu. Oslobodjeni alfa zraci uticu da se mikroskopske kolicine belancevina pretvaraju u celije. To se, zatim, prenosi i na obnavljanje vaznih centara u citavom organizmu.

Alfa zraci oslobodjeni iz radona, kada joniziraju sredinu kroz koju prolaze u organizmu, na neki nacin sprecavaju i usporavaju proces starenja. Za rad i odmor celija u srcanom misicu, na primer, neophodna je pravilna razmena jona, kalijuma i natrijuma. Slicno je i kod celija u mozgu ili endokrinih zlezda. Stvaranje jona podsticu alfa zraci iz radona. Slican je proces i kod smanjivanja secera u krvi organizma.

Radioaktivnost povecava broj belih krvnih zrnaca u telu koja, opet, uticu na smanjenje krvnog pritiska.

Radioaktivnost smanjuje osecaj bola, poboljsava prolaz krvi kroz kozu, pojacava otpornost, javlja se kao kocnica kod pojacanog rada hipofize, nadbubreznih zlezda i raznih drugih zlezda.

Radioaktivna sokobanjska voda utice na pravilnu i normalnu ravnotezu neurovegetativnog sistema, poboljsava disanje, pojacava rad srcqa a reflekse svodi u normalne okvire ukoliko su otupeli usled nekog oboljenja.

Ali, sve se to, u banjama, pa ni u Sokobanji, ne postize preko noci. Za nekoliko dana lecenja ne bi trebalo ocekivati cuda. Neophodno je da se postuju uputstva lekara, duze boravi ( 21 dan), cesce doalzi i da se lako i brzo ne gubi strpljenje.

Prilikom koriscenja mienralnih voda promene u organizmu osecaju se posle prvog cvrstog sna. Kada se dojde do saznanja da su bolovi oslabili, to je vec znak da se gase zapaljivi procesi u zglobovima, ako se lcei reuma. A slican je indikator kada se oseca manji bol u misicima, kismenom stubu, omotacu nerava..

Dejstvo radona, odnosno alfa zraka, ne predstavlja opasnost za organizam, niti je stetno i opasno za coveka.