Mineralne vode u Sokobanji

Sest glavnih, termalno-radioaktivnih izvora u Sokobanji, svrstavaju se u dve grupe:
- hipertermalni izvori (kupatilo Park) sa temperaturom od 39 do 45 stepeni C
- hipotermalni izvori (kupatilo Banjica) sa tempreaturom od 28 do 34 stepena C.
Mineralne vode Sokobanje pripadaju kategoriji alakalnih radioaktivnih voda cije se temperature krecu od 28 do 45 stepeni C.
Posebna karakteristika termalnih radioaktivnih voda Sokobanje je prisustvo radioaktivnosti koja se krece od 5,7 do 13,5 M.J. po medjunarodnoh klasifikaciji. Analiza gasova u inhalatorijumu pokazuje radioaktinvost od 33,68 M.J.
Pored koriscenja prirodnih faktora, za bolesnike u Sokobanji organizuje se fizikalna rehabilitacija (za obolele od hronicnih netuberkuloznih respiratornih oboljenja), respiratorna gimnastika, bronhijalna drenaza, kao i savremena terapija medikamentima.
Kako klima Sokobanje i radon povoljno deluju na oboljenja respiratornih sistema (bronhijalna astma, hronicni bronhitis) to se i zdravstvena sluzba Banje razvijala u tom pravcu. Osnovan je zavod za rehabilitaciju ovih bolesnika i nabavljeni su savremeni uredjajiza dijagnostiku i terapiju. U lecenju se, pored prirodnih fkatora, primenjuju i najsavremenije tekovine medicinske nauke. Povoljni rezultati postizu se narocito kod lecenja bronhijalne astme, hronicnih bronhita i enfizema. Dobrom oporavku doprinosi pogodna klima, suv vazduh, malo vetrova i magle i mala kolebanja temperature.Za uspesan oporavak obolelih od bronhijalne astme ovi faktori su od presudne vaznosti.
Ove odlike Sokobanje dopunjuje i povoljna nadmorska visina od 400 metara pogodna za ljude obolele od astme i bronhija,ujednacen barometarski pritisak, kao i prisustvoradonau vazduhu.
Klimatski faktori Sokobanje pogoduju obolelima od povisenog krvnog pritiska,nervnog sistema,endokrilnih zlezdi,a,takodje,smiruje nervnu napetosti premorenost organizma. To ukazuje da posetioci Sokobanje ne dolaze isklucivo da potraze lek za razne bolesti, vec stizu na rekreaciju, oporavak, odmor i razonodu.Povoljna klima dobro je dosla i zdravima, i sportistima a ne samo obolelima.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt