Radioaktivnost u Sokobanji

Otkrice radioaktivnosti je novijeg datuma. Ono je otvorilo novo poglavlje u banjskom lecenju u Sokobanji. Ranije se verovalo da termalne vode karakterise: temperatura, hemijski i jonski sastav. Zbog toga radioaktivne banje, kao so je sokobanja, danas spadaju u posebnu grupu termomineralnih voda, jer pored opstih, imaju i dosta retku osobinu da sadrze hemijske elemente, minerale ili gasove, koji usled atomskog raspadanja stvaraju radioaktivno zracenje.

Radon je gas iz grupe retkih, plemenitih gasova, koji se ne jedine sa drugim elementima, On se inace, rastvara u vodi, telu i krvi. U mastima rastopljivost radona je sto puta veca nego u krvi, a rastopljivost u krvi cetiri puta veca nego u vodi. Ova osobina je od velikog uticaja na lekovito djestvo radona.

Kada se unese u organizam, radon se raspada i izdvaja u alfa zrake cija je osobina da u telu obogacuje jonima sredinu kroz koju prolazi i gde trajno ostaje. Dok su alfa zraci korisni za organizam, dotle beta i gma zraci dluju stetno, pa cak i razorno.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt