eSokobanja.rs

Otkrice radioaktivnosti je novijeg datuma. Ono je otvorilo novo poglavlje u banjskom lecenju u Sokobanji. Ranije se verovalo da termalne vode karakterise: temperatura, hemijski i jonski sastav. Zbog toga radioaktivne banje, kao so je sokobanja, danas spadaju u posebnu grupu termomineralnih voda, jer pored opstih, imaju i dosta retku osobinu da sadrze hemijske elemente, minerale ili gasove, koji usled atomskog raspadanja stvaraju radioaktivno zracenje.

Radon je gas iz grupe retkih, plemenitih gasova, koji se ne jedine sa drugim elementima, On se inace, rastvara u vodi, telu i krvi. U mastima rastopljivost radona je sto puta veca nego u krvi, a rastopljivost u krvi cetiri puta veca nego u vodi. Ova osobina je od velikog uticaja na lekovito djestvo radona.

Kada se unese u organizam, radon se raspada i izdvaja u alfa zrake cija je osobina da u telu obogacuje jonima sredinu kroz koju prolazi i gde trajno ostaje. Dok su alfa zraci korisni za organizam, dotle beta i gma zraci dluju stetno, pa cak i razorno.