Crkve u sokobanjskoj opštini

Crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg podignuta je 1892., a njena gradnja trajala je punih 8 godina, pod rukovodstvom arhitekte iz bečke graditeljske akademije Svetozara Ivačkovića i Dušana Živadinovića. Crkva je sagrađena pored ostataka stare crkve za koju se veruje da ju je podigao još kralj Milutin. Gradjena u srpsko-vizantijskom stilu , zidana je naizmeničnim ređanjem crvene i oker žute opeke, dok danas ima belu fasadu. Dužina od ulaza u crkvu do kraja oltarskog dela je istovetna visini crkve do podnožija krsta na kupoli i iznosi 20 m. Ova crkva posvećena je prazniku Preobraženje Gospoda Isusa Hrista. Crkva Sv. Preobraženja je zadužbina Mitropolita Miihaila svom rodnom kraju i njegova bista nalazi se u porti. Crkva poseduje bogatu arhivu od 1835. godine kao i Jevanđelje iz 1836. god.sa originalnim potpisom kneza Miloša.

 

Crkva Velikomučenice Marine - Ognjena Marija nalazi se u naselju Gradašnica , na 2 km od centra Sokobanje. Nagađa se da je ovo bila jedina crkva u Sokobanji za vreme vladavine Turaka. U prilog ovoj tvrdnji ide činjenica da je u blizini današnje crkve otkriven nadgrobni spomenik popadiji Petkani. Godina na spomeniku ne vidi se jasno, pa po jednima on datira iz 1428. a po drugima iz 1628 godine. Svakako se smatra da je ovo najstariji nadgrobni spomenik u Istocnoj Srbiji.
Današnja crkva zidana je slobodnim narodnim stilom bez poštovanja kanona i pravila za zidanje pravoslavnih crkvi tako da dugo nije bila u sastavu Srpske Pravoslavne Crkve. Opština Sokobanja izvršila je određene popravke koje su omogućile da se u crkvi obavljaju bogosluženja.
Veliko narodno okupljanje je 30. juna kada se slavi Sveta Velikomučenica Marina koju narod naziva i Ognjena Marija.

 

crkva na lepterijiCrkva Svete Marije locirana je u neposrednoj blizini izletišta Lepterija. Na 2,5 km od centra Sokobanje, pored asfaltnog puta koji vodi ka Lepteriji nalazi se odvajanje na desno koje vodi ka ckrvi. Izgrađena je nedavno, na temeljima porušene crkve koja datira iz XIV veka. Na osnovu temelja i drugih crkava koje su u to vreme građene podignuta je ova nova koja svojim izgledom i skomnošcu privlaci sve veci broj vernika. Posvećena je rođenju Presvete Bogorodice koje se svetkuje 21. septembra.

 

 

Crkva Uspenja Svete Bogorodice nalazi se 16 km od Sokobanje, u banji Jošanici. Izgrađena je u XIV veku. Zidana je od kamena, bez kupole. Više puta je paljena ali je sačuvana upravo zahvaljujući čvrstim, debelim zidovima. Pored ove crkve, banji Jošanici postoji i crkva Sv. Dimitrija, izgrađena 1899.godine. U sastavu crkvene porte nalazi se parohijski dom, iz 19. veka i najstarija je kuca u selu, sa muzejskim eksponatima, koje je godinama sakupljao bivši jošanicki paroh.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt