Turski period - Sokobanja

 Turski geograf Hadzi-Kalfa

Turci su Sokobanju zauzeli 1398. godine, devet godina posle Kosovske bitke. Kostantin Filozof u biografiji despota Stefana Lazarevica pominje da je 1413. god. u Banji zapovednik bio turski podanik Hamza koji se odmetnuo od sultana Muse. Zbog toga je sultan Musa zauzeo grad Sokolac, a Hamzu uputio u Jedrene, gde je pogubljen. Narod je iz ovog kraja raselio i carske spahiluke.
1658. godine pominje Banju kao sediste kadiluka.

Dva puta je Banja prelazila u vlast Austrijanaca za vreme ratova 1690. i 1737. godine, a kasnije opet, pripada Otomanskoj imperiji, posto je prema Pozarevackom miru 1718. godine granica prolazila severno od Banje.

U to doba Banja je veliko i zivo mesto. Sredinom prve polovine proslog veka u Banji je bilo oko

50 srpskih i 700 turskih kuca. Srpske kuce nalazile su se oko danasnjeg Vrela i taj kraj se zvao Varos. U nizem delu naselja, blize Moravici, nalazio se turski deo naselja, podeljen na mahale. Najglavnije mahale u to doba su bile – Amam potok, Palilule i Dzamijiste. Tada je u Sokobanji bilo pet dzamija.

Prema pisanju generala Smetausa, u vreme boravka Austrijanaca 1737. godine, mesto je u doba Turaka bilo varosica sa kupatilima za koja se navodi da su lepo gradjena, ozidana mermerom i drze se vrlo cisto. Turci su dolazili u Banju sa svih strana, pa i iz daleke Azije. General Smetaus u svom zapisu navodi da su pre Turaka ovde na lecenje i oporavak dolazili jos rimski legionari, ratnici Vizantije i srednjevekovne velmoze. Danas nema tragova njihovih zgrada ni temelja srusenih gradjevina.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt