NA KROVU SRBIJE

NA KROVU SRBIJE - Planina RTANJ:: U okviru svecanosti SV.Jovan Biljober, koje se po cetrnaesti put odrzavaju u Sokobanji, kako je i najavljeno, 7.jula,2008.godine na Ivanjdan, organizovan je izlet na Rtanj. Za berace lekovitog bilja to je dan kada se pocinje sa branjem bilja i sakupljanjem sumskih plodova, jer tek od Ivanjdana ubrano lekovito bilje je blagosloveno i ima Bogom dano isceliteljsko svojstvo

NA KROVU SRBIJE
9 Jul 2008

rtanj-na krovu srbijeU okviru svecanosti "SV.Jovan Biljober", koje se po cetrnaesti put odrzavaju u Sokobanji, kako je i najavljeno, 7.jula,2008.godine na Ivanjdan, organizovan je izlet na Rtanj. Za berace lekovitog bilja to je dan kada se pocinje sa branjem bilja i sakupljanjem sumskih plodova, jer tek od Ivanjdana ubrano lekovito bilje je blagosloveno i ima Bogom dano isceliteljsko svojstvo. Za one hrabrije i zeljnih avanture to je dan kada se osvaja vrh Rtnja, Šiljak (1560 m.) i osim organizovanog izleta i uspinjanja, na tom svojevrsnom hodocascu ucestvuju u svojoj reziji citave porodice ili grupe, ne samo iz opstine Sokobanja vec i iz drugih mesta Srbije. Radni dan je odneo svoj danak i ovog puta bilo je manje ucesnika nego prosle godine, ali je oko 150 najodvaznijih doslo do svog cilja i uputilo pogled na sve strane nase Srbije. Zbog visokih dnevnih temperatura u kontinuitetu vidljivost je bila slaba, ali to nije umanjilo dozivljaj i velicanstven osecaj da se pogleda Srbija kao na dlanu. Kada su izuzetno vedri dani, u samo svitanje zore, sa Rtnja se moze videti Beograd i usce Save u Dunav.

Iz Sokobanje se do predela Sastavak, u ataru sela Muzinac, doslo autobusima i automobilima odakle je nakon krace pauze i okrepljenja ceta hodocasnika odvazno posla ka vrhu Rtnja. Grupu je predvodio referent za kulturu u Organizaciji za turizam, kulturu i sport Sokobanja, Ljubinko Milenkovic. Do vrha Rtnja stize se za dva sata pesacenja, a sav zamor i bol u nogama nestanu onog trenutka kada sa Siljka pogledate na sve strane sveta, stupivsi na krov Srbije, kako je nadahnuto vrh Rtnja nazvao pesnik Dobrica Eric, u svojoj pesmi. Vreme je bilo prijatno, temperatura vazduha 30 stepeni, sa povremenim vetrom koji je blagotvorno carlijao po umornim i oznojenim licima planinara. Za sve ucesnike ivanjdanskog hodocasca Skupstina opstine Sokobanja je priredila rucak, a u organizaciji sabora su pored OTKS-a ucestvovali Udruzenje za lekovito bilje Srbije "Dr Jovan Tucakov" i privatno preduzece "Adonis" iz Sokobanje.

Mesnoj zajednici Muzinac i njenim ziteljima sve pohvale za gostoljublje uputili su mnogi turisti, obecavsi da ce doci i naredne godine.

Osvajanje vrha Rtnja, druzenje sa ljudima u predivnoj prirodi i uzivanje u mirisima lekovitog bilja je dozivljaj za nezaborav. I ne moze se, ma koje reci i izraze koristili, u potpunosti opisati i predstaviti, jer to treba doziveti i osetiti.

autor:

Vladimir S. Putnik

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt