eBooking.rs

Sokobanjski suvenir:: Prvog dana jula na mermernom setalistu u centru Sokobanje, uprilicen je mini sajam suvenira po raspisanom konkursu Organizacije za turizam, kulturu i sport Sokobanja. Prijavljeno je 38 radova, od petnaestak ucesnika, majstora zanata u izradi suvenira, a svoje proizvode izlozilo je samo sest ucesnika: pet iz Sokobanje i jedan iz Bora.

prva nagrada suvenir sokobanja 2008Prvog dana jula na mermernom setalistu u centru Sokobanje, uprilicen je mini sajam suvenira po raspisanom konkursu Organizacije za turizam, kulturu i sport Sokobanja. Prijavljeno je 38 radova, od petnaestak ucesnika, majstora zanata u izradi suvenira, a svoje proizvode izlozilo je samo sest ucesnika: pet iz Sokobanje i jedan iz Bora.
Izlozeni predmeti su uglavnom izradjeni od drveta i bele gline (keramika) i u mnostvu replika i vec poznatih banjskih suvenira, bilo je i nekoliko mastovitih i originalnih radova. Zavredjuju da se pomenu, kao mastoviti, duhoviti i originalni predmeti nekolicine ucesnika konkursa: Petkovic Miljan i Vojkan, TZR komision "KALE", iz Sokobanje sa replikom cesme Milosa Obrenovica, zatim opanak-papuca od keramike, autora Jelene Aleksic i zanatske radnje "KERAMIKS" iz Sokobanje, a po misljenju mnogih posetilaca najoriginalniji suvenir izlozio je Zivojin Miljkovic iz Sokobanje, majstor za obradu drveta na traksi tj. strugu za drvo. Njegov rad "Banjanin", u kombinaciji drvo-mermer je privukao paznju posetilaca izlozbe i zadobio najvise pohvala i simpatija.
Strucni ziri u sastavu: Jasmina Bogdanovic, nastavnik likovne kulture iz Sokobanje, mr Bojan Cvetkovic dizajner grafike iz Nisa i Sanja Andjelkovic turizmolog iz Sokobanje, je od pet radova koji su usli u uzi izbor odabrao tri za nagrade, koje je obezbedila OTKS-Sokobanja. Prvo mesto i novcanu nagradu od 40.000 dinara osvojila je Lenka Matic iz Bora i rad "Zvono sa motivom Sokobanje", od keramike. Drugo mesto i nagradu komplet alata dobio je Vladan Dimitrijevic iz Sokobanje, za dizajn "Samo Sokobanja Srbina Spasava", a trece mesto i monografiju o Sokobanji zavredio je Goran Videnovic iz Sokobanje i njegov model "Sokograd", odlivak od alabastera.
Pobednik konkursa, Lenka Matic, kaze da joj je nagrada dobrodosla, ali da je nije ocekivala. Nadala se da ce biti u uzem izboru, da ce njen rad privuci paznju, a prvo mesto je za nju iznenadjenje.
Referent za kulturu u OTKS Sokobanja, Ljubinko Milenkovic, je pozdravio sve ucesnike konkursa, cestitao nagradjenima i najavio da ce i naredne godine birti raspisan konkurs za suvenir Sokobanje.
Majstori zanata spremite svoje eksponate za 2009. godinu, a do tada - sa medenicom oko vrata u Evropu!

autor:

Vladimir S. Putnik