eSokobanja.rs

NA KROVU SRBIJE - Planina RTANJ:: U okviru svecanosti SV.Jovan Biljober, koje se po cetrnaesti put odrzavaju u Sokobanji, kako je i najavljeno, 7.jula,2008.godine na Ivanjdan, organizovan je izlet na Rtanj. Za berace lekovitog bilja to je dan kada se pocinje sa branjem bilja i sakupljanjem sumskih plodova, jer tek od Ivanjdana ubrano lekovito bilje je blagosloveno i ima Bogom dano isceliteljsko svojstvo

rtanj-na krovu srbijeU okviru svecanosti "SV.Jovan Biljober", koje se po cetrnaesti put odrzavaju u Sokobanji, kako je i najavljeno, 7.jula,2008.godine na Ivanjdan, organizovan je izlet na Rtanj. Za berace lekovitog bilja to je dan kada se pocinje sa branjem bilja i sakupljanjem sumskih plodova, jer tek od Ivanjdana ubrano lekovito bilje je blagosloveno i ima Bogom dano isceliteljsko svojstvo. Za one hrabrije i zeljnih avanture to je dan kada se osvaja vrh Rtnja, Šiljak (1560 m.) i osim organizovanog izleta i uspinjanja, na tom svojevrsnom hodocascu ucestvuju u svojoj reziji citave porodice ili grupe, ne samo iz opstine Sokobanja vec i iz drugih mesta Srbije. Radni dan je odneo svoj danak i ovog puta bilo je manje ucesnika nego prosle godine, ali je oko 150 najodvaznijih doslo do svog cilja i uputilo pogled na sve strane nase Srbije. Zbog visokih dnevnih temperatura u kontinuitetu vidljivost je bila slaba, ali to nije umanjilo dozivljaj i velicanstven osecaj da se pogleda Srbija kao na dlanu. Kada su izuzetno vedri dani, u samo svitanje zore, sa Rtnja se moze videti Beograd i usce Save u Dunav.
Iz Sokobanje se do predela Sastavak, u ataru sela Muzinac, doslo autobusima i automobilima odakle je nakon krace pauze i okrepljenja ceta hodocasnika odvazno posla ka vrhu Rtnja. Grupu je predvodio referent za kulturu u Organizaciji za turizam, kulturu i sport Sokobanja, Ljubinko Milenkovic. Do vrha Rtnja stize se za dva sata pesacenja, a sav zamor i bol u nogama nestanu onog trenutka kada sa Siljka pogledate na sve strane sveta, stupivsi na krov Srbije, kako je nadahnuto vrh Rtnja nazvao pesnik Dobrica Eric, u svojoj pesmi. Vreme je bilo prijatno, temperatura vazduha 30 stepeni, sa povremenim vetrom koji je blagotvorno carlijao po umornim i oznojenim licima planinara. Za sve ucesnike ivanjdanskog hodocasca Skupstina opstine Sokobanja je priredila rucak, a u organizaciji sabora su pored OTKS-a ucestvovali Udruzenje za lekovito bilje Srbije "Dr Jovan Tucakov" i privatno preduzece "Adonis" iz Sokobanje.
Mesnoj zajednici Muzinac i njenim ziteljima sve pohvale za gostoljublje uputili su mnogi turisti, obecavsi da ce doci i naredne godine.
Osvajanje vrha Rtnja, druzenje sa ljudima u predivnoj prirodi i uzivanje u mirisima lekovitog bilja je dozivljaj za nezaborav. I ne moze se, ma koje reci i izraze koristili, u potpunosti opisati i predstaviti, jer to treba doziveti i osetiti.

autor:

Vladimir S. Putnik