eSokobanja.rs

I pored toga što je okružena atraktivnim i za planinarenje pogodnim planinama, (Rtanj, Ozren, Devica, Krstatac, Bukovik i Slemen) u Sokobanji vec duži niz godina ne postoji Planinarsko udruženje, Koje bi promovisalo Sokobanju kao destinaciju povoljnu za planinarski sport.

osvajanje vrha ostra cuka I pored toga što je okružena atraktivnim i za planinarenje pogodnim planinama, (Rtanj, Ozren, Devica, Krstatac, Bukovik i Slemen) u Sokobanji vec duži niz godina ne postoji Planinarsko udruženje, Koje bi promovisalo Sokobanju kao destinaciju povoljnu za planinarski sport.
 Pre par meseci situacija se promenila. Naime, kod grupe mladih Sokobanjaca rodila se ideja o osnivanju Planinarskog udruženja. U želji da svoju ideju realizuju oni su preduzeli sve potrebne osnivacke mere i aktivnosti i sada od nadležnih organa ocekuju dozvolu za rad. planinari Udruženje ce nositi naziv Planinarsko udruženje gradana "Oštra Cuka", po jednom od vrhova planine Device (1075m).
 Kao veliki ljubitelji prirode i planinarenja, osnivaci koriste svoje slobodno vreme za šetnje, odnosno pohode na neki od vrhova sokobanjskih planina. Svesni višestrukog znacaja planinarenja za unapredenje zdravstvenog stanja kao i društveni razvoj jedne zajednice, oni žele da svoje interesovanje prenesu i ostalim gradanima Sokobanje, a pre svega mladim generacijama koje se u poslednje vreme otuduju od prirode i sve manje ukljucuju u društveni život.
planinari u sesalackoj pecini Osnivaci kažu da ce pored promocije, unapredenja i omasovljavanja planinarskog sporta raditi i na unapredenju i zaštiti životne sredine i razvoju ekološke svesti. Zato je neophodna saradnja sa srodnim organizacijama, školama, studentskim i omladinskim asocijacijama.
 Svi oni koji se uclane u Udruženje ce biti u prilici da kroz aktivan odmor, putovanja i druženje adekvatnije iskoriste svoje slobodno vreme i pritom bolje upoznaju, kao svoju okolinu, tako i druge krajeve Srbije.

autori:
Antic Mladen
Andelkovic Sanja
Stevanovic Tanja