Vodopad Ripaljka

Ripaljka Vodopad Ripaljka koga gradi reka Gradašnica, nalazi se nedaleko od ulaza u park Specijalne bolnice. Ovo je jedan od najvećih i najlepših vodopada u Srbiji, jer se voda obrušava sa visine od 15 metara. Vodopad je dobio ime po tome što se u ovom kraju često umesto skočiti kaže- ripnuti. Da bi se rešilo pitanje električne energije potrebne za rad bolnice na Ozrenu, 1947. godine preduzete su mere za izgradnju hidrocentrale na ovom vodopadu. Pošlo se od činjenice da Ripaljka ima pad od 15 metara i da moze davati 4 do 6 kwh električne energije. Kod raznih preduzeća nabavljeni su: generator, slavine, potrebne cevi i počela je izgradnja malog turbo-pogona. Iskopani su i temelji manje brane koji bi posluzili kao regulator za puštanje vode u cev. Trebalo je da centrala počne rad 15. septembra 1947. godine. Predračunska vrednost investicije iznosila je 60.000 dinara, a vrednost proizvedene elektricne energije za godinu dana iznosila bi 250.000 dinara, što ukazuje da bi hidrocentrala bila rentabilna. Medjutim, kada se očekivao početak rada centrale, Zavod za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti u NR Srbiji doneo je rešenje o zaštiti male i velike Ripaljke, „kako bi se sačuvala naučna, estetska i prirodna retkost u ovim krajevima“. Zavod je naložio da se do 1. maja 1950. godine hidrocentrala poruši, a da se Lečiliste, pošto mu je potrebna elektricna energija uključi u sistem dalekovoda.
S obzirom da reka Gradašnica u leto i jesen presuši, vodopad Ripaljka je atraktivna za turiste u proleće zbog svog huka i obilja vode. Ali ništa manje nije atraktivna u ostalim godišnjim dobima, jer je prostor oko vodopada uređen kao izletište. Najviše posetilaca u jednom danu je za 1.maj, kada najlepši i najveći vodopad istočne Srbije poseti i do 3000 izletnika, a tokom godine posetilaca je mnogo više.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt