Manastir Jermenčić

manastir jermencicManastir Jermenčić Za postojanje manastira Jermenčić na Ozrenu, stoji predanje da su ga osnovali kaluđeri, Jermeni, koji su pobegli od turske sile. Pouzdano se zna da je podignut 1392.godine, a hram je posvećen sv. Arhangelima Gavrilu i Mihailu. Kasnije su Turci udarili na taj manastir, opljačkali i spalili ga, a kaluđeri su pobegli na Frušku Goru. Crkvište ovog manastira otkriveno je polovinom 19. veka i tada je podignuta jednobrodna crkva od kamena, koja je od 1992. godine pretrpela nekoliko rekonstrukcija i izmena.
Manastir je smešten u predivnom prirodnom ambijentu i okružen je sa četiri izvora bistre planinske pijaće vode.
Od Sokobanje je udaljen 8km i svake godine, 26.jula, na pravoslavni praznik, Sabor sv. Arhangela Gavrila, kod manastira se okuplja veliki broj naroda. Od manastirskih relikvija nije sačuvano gotovo ništa, izuzev pečata u obliku romboida načinjenog od bronze. Na jednoj strani nalazi se lik sv. Arhandela, a na drugoj motiv sa originalnom istočnjačkom šarom.
Po drugim izvorima za manastir Jermenčić kažu da je zadužbina despota Stefana Lazarevića i da su ga podigli grčki monasi - Sinaiti.
Od bolnice "Ozren" manastir i izletište je udaljeno oko 3 km i pravi je izazov za sve one željne avanture i čistog planinskog vazduha. Kao i većina sokobanjskih izletišta predstavlja divno mesto za porodični ili grupni, jednodnevni piknik u prirodi.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt