JošanicaBanja Jošanica, nalazi se u istoimenom selu, u severozapadnom delu sokobanjske kotline, na padinama planine Bukovik. Udaljena je od Sokobanje oko 16 km, a do Jošanice se stiže asfaltnim putem, koji se odvaja od Trebičke česme. Ima podataka da su za lekovitost banje i njene izvore znali još Rimljani, a prvi pisani dokumenti potiču iz turskog perioda. Turci su je do temelja porušili kada su se povlačili iz ovih krajeva, tako da osim pisanih nema materijalnih dokaza o termama, kupatilima i drugim objektima tog doba u Banji Jošanici. Na temeljima starog kupatila, iz 1905. godine, sagradeno je novo kupatilo, 1962. godine, obnovljeni su i preuređeni izvori, a temperatura vode koja iz njih izbija kreće se od 27 do 34 stepena Celzijusova. Termomineralni izvori u sektoru ove banje izbijaju na više mesta, ali su glavni locirani u podnožju Belog brega, na oko 50 m od leve obale Jošanicke reke. Ima ukupno 8 izvora od koji 6 imaju posebne nazive: sumporna, kisela, stomačna, bela (dva izvora), gvozdena i reumatična voda. Sedmi izvor je označen kao „bazen“, a osmi kao „betonski bazen“. Svi su kaptirani i hidrosistemom razvedeni u dve česme, dva kupališta i dva rezervoara. Banja Jošanica leči: upale bubrega, pesak i kamen u bubregu, čir na zelucu i dvanaestopalačnom crevu, oboljenja mokraćnih organa, anemiju, neuroze, kožne bolesti, ekcem itd. Jošanica nema hotel, ali ima privatan smeštaj u okviru seoskih domaćinstava, kapaciteta 1.000 ležajeva, koji su modernizovani, prilagodeni novim trendovima i zahtevima turista. Nedaleko od lekovitih izvora nalaze se dva hrama, pravoslavna: noviji, iz 1901. godine, posvećen sv. Velikomučeniku Dimitriju i stara gradevina iz 14. veka posvecena Uspeniju Presvete Bogorodice, a cije freske i ikone, svakako, treba videti. U sastavu crkvene porte nalazi se parohijski dom, iz 19. veka i najstarija je kuca u selu, sa muzejskim eksponatima, koje je godinama sakupljao bivši paroh Jošanicki, sveštenik Milan Kalabic. Na Belom bregu, više Banje Jošanice, nalazi se hram posvećen sv. Knezu Lazaru i Kosovskim mučenicima, skraja 20. veka, a prestone ikone, na platnu, likove Gospoda Isusa Hrista i Majke Božije, radio je ikonopisac Vladimir S. Putnik. Severozapadno od Belog brega, na brdu Sokolovica, nalazi se još jedan stari, pravoslavni hram za koji se pretpostavlja da je podignut u turskom periodu, kao crkva-brvnara, u 15. ili 16. veku, a posvećen je sv. Jovanu Krstitelju. Netaknuta priroda na Sokolovici prosto mami turiste da je posete i dožive.
U centru sela, na obalama Jošaničke reke i danas radi vodenica potočara, takode iz turskog perioda, u sastavu porodice Lazić i predstavlja svojevrsnu turističku atrakciju, a turisti koji je posete mogu i da probaju mnoga stara jela i gurmanluke sokobanjskog kraja, koja vredno, sa velikim umećem sprema domaćica Zorica Lazić.
U razvoju seoskog turizma na području opštine Sokobanja, Banja Jošanica je najviše napredovala i očekuje se da dobije status "Banje", najviše zbog svoje lekovitosti i termalnih izvora. Banja Jošanica je u svakom slučaju destinacija koju vredi posetiti.


Izletišta u Sokobanji

Manastir Jermenčić

Manastir Jermenčić Za postojanje manastira Jermenčić na Ozrenu, stoji predanje da su ga osnovali kaluđeri, Jermeni, koji su pobegli od turske sile. Pouzdano se zna da je podignut 1392.godine, a hram ...