Ozren

 Ispod šumovitog i izazovnog Ozrena na njegovoj severnoj padini, leži Sokobanja. Mnogi turisti zaželevši da posete Ozren i njegove vrhove i brda pitaju kako stići i šta se može videti na planini. Prvo od izletišta, park na Ozrenu, udaljeno je od Sokobanje oko 4,5 km, a do njega se stiže autobusom, kolima ili pešice, a može i biciklima. Izletnicima se nikako ne mogu izbrisati iz pamćenja vijugavi putevi koji vode padinama , bilo da se kreću asfaltnim putem od zgrade SO Sokobanja ili starim pored kamenoloma, koji vodi od gradskog stadiona „Bata Nole“. Naš nobelovac, Ivo Andrić, je lepote ove planine i njene boje prokomentarisao otprilike ovako: „Teško je reći da li su putevi do Ozrena lepši u proleće, kada visovi liče na zelene i procvetale vrtove, ili u jesen, kad gora dobija raznovrsnu boju, od žute raznih nijansi, preko rumene i jarko crvene, do smeđe i mrke, dočaravajući tako spektar koji se retko viđa".
Nakon pređenog puta, od 4,5 km, nailazi se na kompleks specijalne bolnice "Ozren". U ovom kompleksu se nalaze lepo uređeni tereni za male sportove, (fudbal, košarka, odbojka, tenis), jezerce sa potočnom pastrmkom na samom izvoru rečice Gradašnica, pored koga se nalazi restoran sa letnjom baštom. Nizvodno od izvora, na oko 200 metara, nalazi se "Ripaljka", jedan od najlepših i najvećih vodopada u Srbiji. Izletište na Ozrenu predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu sa većim brojem turistički atraktivnih lokaliteta. Osim  kompleksa specijalne bolnice i vodopada, turisti rado posećuju uređena izletišta "Kalinovica", "Očno" i "Vlasina", do kojih se stiže asfaltnim putem, a nalaze se na 2 km od specijalne bolnice, ("Vlasina" je na 5 km od bolnice), prema selu Jezero.
 Nedaleko od Specijalne bolnice nalazi se Ozrenska pećina, koja je duga oko 580 metara. Pećina ima jednu dvoranu i pet galerija, ali jos nije uređena za turističko razgledanje. U pećini su pronađeni ostaci raznih posuda i grnčarija, verovatno iz doba neolita, što ukazuje da su ovde živeli ljudi u najstarija vremena.
Ako kroz kompleks specijalne bolnice pođete zapadno, prohodnim putem posle 3,5 km stići ćete do manastira "Jermenčić" iz 14. veka, a hram je posvećen Arhangelima Gavrilu i Mihailu i svake godine, 26. jula, na ovom predivnom mestu održava se narodni sabor.
 Sva izletišta na Ozrenu su uređena, imaju izvore i česme pitke vode, mesta za loženje vatre, tako da su pogodna za celodnevne izlete.
Prirodna fabrika čistog vazduha na Ozrenu i lepote koje ga krase, učiniće da doživite san na javi. Oni odvažniji, željni prave avanture, sa visoravni-izletišta "Vlasina" mogu se uputiti u osvajanje najvišeg vrha Ozrena, "Oštra Čuka" (1174 m), sa koga puca pogled na živopisnu sokobanjsku kotlinu.

Vidimo se na Ozrenu!

Vladimir S. Putnik

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt