SRBSKA KUCA

U ljudskom bitisanju postoji nešto što se zove pametarnica iliti istorija i nešto što se zove prošlost. Kakva je razlika. Zar oba pojma nemaju isto značenje? Nemaju. Istoriju pisu pobednici; istorija može biti istinita ili lažna. Sve zavisi od onih koji je pišu, kakvi su njihovi interesi i pretenzije. Prošlost je medjutim ne promenljiva kategorija; ono što je stvarno bilo.

SRBSKA KUCA
23 Mart 2009

U ljudskom bitisanju postoji nešto što se zove pametarnica iliti istorija i nešto što se zove prošlost. Kakva je razlika. Zar oba pojma nemaju isto značenje? Nemaju. Istoriju pisu pobednici; istorija može biti istinita ili lažna. Sve zavisi od onih koji je pišu, kakvi su njihovi interesi i pretenzije. Prošlost je medjutim ne promenljiva kategorija; ono što je stvarno bilo. I svi mi trebamo težiti ovoj drugoj kategoriji da bi znali koji smo, koji smo bili i koji cemo biti, da bi mogli lepo da živimo prvo sami sa sobom, pa onda sa drugima. Zato je svetska pa i naša arheologija na velikoj muci. Svakog dana pristiže nova i nova gradja koja polako ali sigurno razobličuje teme kao što je i tema LEPENSKI VIR. Arheološko nalazište koje je pokojni profesor Dragoslav Srejović “bacio” u svetske visine savremene arheologije i ljudske znanosti u opšte. Daće Bog da u skoroj budućnosti ispliva istina da je Lepenski Vir srbska naseobina iz davne prošlosti. Medjutim dok te kockice ne pristignu mi kao ljudi, Srbi i Evropejci dužni smo da zaštitimo, sačuvamo i rekonstruišemo postojeće nalazište da nas nebi unuci i praunuci prozivali zbog tog. Prvu rekonstrukciju kuće iz perioda Lepenskog Vira uradio je profesor Srejović. Medjutim neuspešno jer su nedostajali pojedini elementi kao što su zapretište i konstruktivni princip lučnih dijagonala. Zato “budimo ljudi i ako smo Srbi” sto reče nas premudri patrijarh Pavle i pomozimo protomajstoru Hristivoju Pavloviću svakom vrstom pomoći, savetom, podacima, a i novčana srestva bi dobro dosla, da u naše ime podigne Lepenski vir. Stvorimo svetsku duhovnu i turistističku meku, a koja će zatim podignuti i srbski turizam na viši nivo.

Obratite se “Beoprojekt inzinjering”, d.o.o. tel/fax; o11/3985-252;3985-618. e- mail: beoprojekt@sbb.co.rs ili pozovite autora na tel.064/168-82-71.

Priredio

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt