SOKOBANJSKI EKO PATULJAK

Projekat Sokobanjski eko patuljak Omladinske organizacije Sokobanja (O2) podržle su u Zaječarska inicijativa (ZI) i Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED), u okviru programa Iskorak. Realizacija projekta počela je 01. marta 2010. godine

SOKOBANJSKI EKO PATULJAK
4 Jul 2010

Projekat Omladinske organizacije Sokobanja

Ideja za pisanje predloga projekta nastala je nakon sagledavanja stanja životne sredine u opštini Sokobanja. Iako je Sokobanja prva i jedina ekološka opština i značajno turističko mesto u Sokobanji ne postoji ni ekološka ni komunalna policija koja bi se bavila problemom zagađenja životne sredine.

Kako su mladi jedni od glavnih zagađivača, potrebno ih je upoznati sa ovim problemom i pokrenuti na rešavanje istog. Zato je glavni cilj projekta je razvoj svesti kod mladih u opštini Sokobanja o značaju zaštite životne sredine i sopstvenom angažovanju u rešavanju ekoloških problema u lokalnoj zajednici.

Projektom je predviđeno pokretanje ekoloških novina „Sokobanjski eko patuljak“, ulične akcije prikupljanja plastične ambalaže, starog kartona i papira kao i žurka „Sat vremena bez duvanskog dima“. Tokom trajanja projekta izdaće se tri broja ekoloških novina tiraža 500 komada po broju. Distribucija ekoloških novina će se vršiti u školama kao i na uličnim akcijama.

Direktni korisnici su učenici 7. i 8. razreda Osnovne škole „Mitropolit Mihailo“ i učenici 1. i 2. godine Srednje škole „Branislav Nušić“ koji će biti direktno uključeni u projekat, njih oko 150 (anketa i rad na osmišljavanju eko novina). Direktnim korisnicima se smatraju i učesnici 2 eko akcije u centru Sokobanje.

Članovi Omladinske organizacije su sa grupom volontera pripremili pilot broj ekoloških novina koji sadrži izjavu predsednika opštine Sokobanja Dimitrija Lukića, potom Deklaraciju ekološke opštine Sokobanja, eko aforizme, ekološke zapovesti, ... Svrha izdavanja „pilot“ broja je animiranje učenika da se angažuju u izradi narednih brojeva. Da bi se utvrdile oblasti ineresovanja učenika u sferi zaštite životne sredine, potencijalna sadržina narednih brojeva ekoloških novina, kao i ideje za nove akcije sprovešće se anketa u Osnovnoj i Srednjoj školi.

Implementacioni tim „O2“ poziva sve mlade koji se interesuju za zaštitu životne sredine da dođu u Omladinsku organizaciju i da se uključe u izradu ekoloških novina i tako daju doprinos realizaciji projekta. Inače, Omladinska organizacija Sokobanja koristi prostorije Organizacije za lokalnu inicijativu Sokobanja, na adresi Alekse Markišića 129

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt