SOKOBANJA - Zadrugom do konkurentosti

U sklopu Programa podrške ruralnom razvoju Istocne Srbije, u Sokobanji je u cetvrtak, 20. novembra, 2008. godine, održana tribina na temu: Udruživanje zemljoradnika i konkurentnost i plasman mleka i mlecnih proizvoda i meda i ostalih pcelinjih proizvoda.

SOKOBANJA - Zadrugom do konkurentosti
23 Novembar 2008

U sklopu Programa podrške ruralnom razvoju Istocne Srbije, u Sokobanji je u cetvrtak, 20. novembra, 2008. godine, održana tribina na temu: Udruživanje zemljoradnika i konkurentnost i plasman mleka i mlecnih proizvoda i meda i ostalih pcelinjih proizvoda. Predavaci su bili službenici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Radomir Navlacki i Goran Glišanin.

Najavivši da bi novi Zakon o poljoprivredi trebao biti usvojen u prvoj polovini sledece godine, koji donosi mnogo toga novog i mnoge izmene svega što nije valjalo u prethodnom Zakonu, Radomir Navlacki je otpoceo predavanje okupljenim poljoprivrednicima o potrebi udruživanja u Zemljoradnicke zadruge. To je neophodno zbog pregovaranja sa velikim kupcima, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva, plasmana proizvoda na tržišta, nižih troškova proizvodnje, uštede vremena i veceg profita. A pre svega, kako bi se zaustavilo divljanje i ucenjivacki odnos nakupaca prema poljoprivrednicima i njihovim proizvodima. Osnovna misija zadruge je da bude servis svojim zadrugarima i pogodna je za sve vrste delatnosti u ostvarivanju zajednickih ciljeva. Navlacki naglašava da ce sledece godine, po usvajanju novog Zakona o poljoprivredi, samo zadruge biti privilegovane i uživace mnoge pogodnosti u smislu dobijanja jevtinijih kredita za zadrugare, za nabavku mehanizacije i opeme i repromaterijala, po cenama nižim i do 50%, od aktuelnih. Kao primer uspešnog poslovanja jedne zadruge, Navlacki je predstavio Zemljoradnicku zadrugu "Gospodinci", iz istoimenog sela kod Novog Sada. Zadruga je osnovana 1993. godine i brojala je 27 zadrugara, a u prvoj godini je ostvarila promet od 4 miliona dinara, Danas zadruga ima tacno 100 zadrugara, a ostvaren promet za devet meseci ove godine iznosi preko 80 miliona dinara. - Ministarstvo želi da vas afirmiše da se udružujete u zadruge i da bi se izbegao, da tako kažem, kapitalizam u poljoprivredi, ali da bi se podstakao ekonomski razvoj sela. Ministarstvo poljoprivrede ce odvojiti znacajna novcana sredstva kako bi se podstakao i seoski turizam u selima u kojima za tu granu privrede postoje uslovi, pa i za otvaranje etno-radionica za zanatlije i žene u selima, - rekao je Radomir Navlacki.

I sledeci predavac, Goran Glišanin, je bio optimisticki nastrojen obracajuci se poljoprivrednicima, istakavši da ce vlada Srbije naredne godine, kada je proizvodnja mleka i mlecnih proizvoda i meda i proizvoda od pcela u pitanju, izaci sa uredbom o nabavci steonih junica, linija za mužu krava i svega drugog potrebno jednoj modernoj farmi, zatim o nabavci košnica, pcelinjih društava i opreme za pcelare, za naše poljoprivrednike po povlašcenim cenama. Glišanin kaže da je proizvodnja mleka dovoljna za Srbiju, oko 200 litara mleka po glavi stanovnika u ovom trenutku, ali farme se moraju osavremeniti, uz povecanje broja grla radi plasmana na evropsko i istocno tržište. Glišanin naglašava da ce samo farme koje budu imale 20 i više krava muzara u svojim stajama, moci da opstanu, a manje ce nestati.

Proizvodace mleka je interesovalo zašto je Ministarstvo ukinulo premije za mleko, a isplacuje premije po grlu, koje su mnogo manje od premija za mleko. Glišanin je odgovorio da je to na prvom mestu zbog dovoljne kolicine mleka na tržištu Srbije, a zatim zbog otkupaca mleka jer oni su sada prinudeni da placaju višu cenu proizvodacima. Kada je država isplacivala premije za mleko, otkupci su davali nižu cenu, uz obrazloženje: "placa im država, ne moramo mi"! I trece, na ovaj nacin, premije za grla, novac ide direktno vama, dok u slucaju premija za mleko nije bilo tako.

Da li je Glišanin zaboravio ili ne zna, ukidanje premija i subvencija poljoprivrednicima u Srbiji je uslovljeno iz Evropske unije, još pre dve-tri godine i zato država iznalazi druge mogucnosti i nacine da podstakne i pomogne razvoj poljoprivrede i stocarstva i ekonomski razvoj sela. I zato naš seljak, koji jedini hrani i brani ovu državu, mora da menja mnoge navike, da se prilagodi savremenim nacinima proizvodnje hrane, da prihvati "trendove", inace ce nas Evropa smazati kao salatu! Za desert, sigurno nece!

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt