SOKOBANJA - RAZGOVOR S POVODOM

Mnogo meštana Sokobanje, poslednja dva dana, 5. i 6. novembra, 2008. godine, potajno, ali i javno, izražava negodovanje zbog "odluke" Lokalne samouprave da prevoz osnovaca i srednjoškolaca, zatim zaposlenih u javnim preduzecima u Sokobanji i drugih, kojima je prebivalište u selima sokobanjske opštine

SOKOBANJA - RAZGOVOR S POVODOM
11 Novembar 2008

Mnogo meštana Sokobanje, poslednja dva dana, 5. i 6. novembra, 2008. godine, potajno, ali i javno, izražava negodovanje zbog "odluke" Lokalne samouprave da prevoz osnovaca i srednjoškolaca, zatim zaposlenih u javnim preduzecima u Sokobanji i drugih, kojima je prebivalište u selima sokobanjske opštine, poveri privatnom autoprevozniku, sa ogranicenom odgovornošcu, "MOTO BOEM", iz Negotina. Negodovanje se izražava zbog sokobanjskog "SOKOPREVOZA", jer žitelji Sokobanje imaju uverenje da Lokalna samouprava želi da uništi to preduzece koje postoji više od 30 godina i koje je do sada obavljalo linijski prevoz putnika, kako u lokalu tako i u medugradskom saobracaju. Lepo je biti patriota, rodoljub, cak je poželjno i nadasve prirodno, ali svi oni koji negoduju zapostavljaju cinjenicu da je "Sokoprevoz" privatizovan još pre šest godina i da SO Sokobanja nema ingirencija nad tim preduzecem, a samim tim ni nad njegovim sunovratom pred konkurencijom na tržištu i filigranski profilisanim zahtevima savremenog putnika, koji koristi usluge javnog prevoza. Bez obzira da li je u pitanju lokalni, gradski, medugradski, internacionalni, ili taksi prevoz. Onaj koji putuje, a ne u svom vozilu, zahteva udobnost, brzinu, ljubaznost i pre svega što nižu cenu usluge.

O novom prevozniku na teritoriji opštine Sokobanja, ali i o nekim drugim pitanjima, razgovarali smo danas sa zamenikom predsednika opštine, gospodinom Aleksandrom Milenkovicem.

? VS Putnik: - Gospodine, Milenkovic, od 5. novembra, ove godine, sokobanjske osnovce, srednjoškolce i zaposlene u preduzecima u Sokobanji, kojima je prebivalište u Mesnim zajednicama, odnosno u selima, do Sokobanje prevozi novi autoprevoznik. Recite nam o cemu je rec i zašto je potisnut "Sokoprevoz"?

- Aleksandar Milenkovic: Niste u pravu! Nije potisnut "Sokoprevoz", vec je na javnoj licitaciji za prevoz daka pobedio "Moto boem", iz Negotina. Oni ce prevoziti dake, vaspitace iz vrtica "Bucko", osoblje osnovne i srednje škole i zaposlene u javnim preduzecima. Znaci, nije potisnut "Sokoprevoz", vec je šansu dobio prevoznik koji je ponudio najpovoljniju cenu usluga, po tenderu koji je opština Sokobanja raspisala krajem avgusta, ove godine.

? VS Putnik: Koliko ucesnika je ponudilo usluge prevoza na tenderu, odnosno na raspisanoj javnoj nabavci?

- A. Milenkovic: Troje ucesnika. Osim Negotinaca, javili su se "Sokoprevoz" iz Sokobanje i "Zebra" iz Kruševca, ali nisu ispunjavali uslove.

? VS Putnik: Koliko ce novi prevoznik koštati budžet opštine, a koliko se do sada izdvajalo za "Sokoprevoz"?

- A. Milenkovic: Vrednost ugovora je 6,5 miliona dinara i mogu reci da je to mnogo manje nego što smo placali "Sokoprevoz". Svi ce biti zadovoljni, a i opština ce uštedeti nešto novca u budžetu.

? VS Putnik: Da li "Moto boem" može da pruži zadovoljavajuce usluge, s obzirom da su u pitanju deca, u najvecem broju?

- A. Milenkovic: Pa, verovatno, cim je pobedio na tenderu. Poznato mi je da trenutno traže dozvolu i za medunarodni saobracaj. To je jedan renomirani prevoznik iz Negotina.

? VS Putnik: Sokobanja je turisticko mesto sa tradicijom dužom od jednog veka i namera Lokalne samouprave je da Sokobanja postane moderno i mondensko turisticko mesto. To podrazumeva i jakog i stabilnog autoprevoznika. Da li "Sokoprevoz" može da ispuni uslove za medugradski prevoz putnika, ako nije mogao na lokalnom nivou? Koji ce biti sledeci potez SO Sokobanja, u vezi s tim?

- A. Milenkovic: Što se tice "Sokoprevoza" i da li može ispuniti te uslove, to je pitanje za njih. Ako nisu mogli da ispune, odnosno da ponude bolje uslove za lokalni prevoz, pretpostavljam da je slicno stanje i u medugradskom. U tom slucaju ce Lokalna samouprava raspisati tender i za medugradskog prevoznika. A što se tice prvog dela pitanja, Sokobanja jeste nekad bila mondensko mesto, ali danas nema ni "M" od toga! Medutim, Lokalna vlast ce se truditi da Sokobanja dostigne nivo kojije imala pre dvadesetak godina. Ovo je era privatizacije i mi, Lokalna samouprava, nemamo nikakvog uticaja na preduzeca koja se privatizuju, ili su privatizovana, pa ni na "Sokoprevoz".

? VS Putnik: "Sokoprevoz" je privatizovan pre 5-6 godina. Da li Vam poznato koliko je aktuelni vlasnik uložio u preduzece i šta je ucinio za razvoj firme neophodne Sokobanji?

- A. Milenkovic: Verujte mi da ja takve informacije nemam, a i da imam ne bi bile za javnost! Ono što svi vidimo je da je malo uloženo, ali to je njihova stvar.

? VS Putnik: Zamenik ste predsednika opštine Sokobanja, da kažemo, drugi medu jednakima u strukturi Lokalne samouprave. Kao i predsednik opštine zastupate sve gradane opštine Sokobanja i razvoj najlepše i najposecejnije banje u Srbiji. Da li politika Vaše stranke (DSS) može uticati, ponekad, na Vas da promenite ili ne prihvatite neku odluku odbornika Skupštine, od suštinskog znacaja za Sokobanju? Ciji su Vam interesi važniji, Sokobanje, dakle opšti, ili interesi stranke?

- A. Milenkovic: Mi smo zastupnici gradana i normalno je da su nam interesi gradana u prvom planu. Ja sam predsednik OO DSS u Sokobanji i poštujem odluke Glavnog odbora svoje stranke i mogu da kažem da se do sada nisu mešali u rad Lokalne vlasti i pretpostavljam da nece ni u buduce. Sa pozicije predsednika OO DSS i pozicije ucesnika u vlasti, trudim se da doprinesem konstruktivnom delovanju naše koalicije, sa što manje nesuglasica, radi opštih interesa gradana Sokobanje. Gradani Sokobanje mogu mirno da spavaju.

? VS Putnik: Cetiri meseca ste na funkciji zamenika predsednika opštine i kako ocenjujete svoj rad i rad Lokalne samouprave u proteklom periodu?

- A. Milenkovic: U proteklom periodu rada Lokalne samouprave, osecam malu dozu nemoci, ponajviše zbog Zakona, o Lokalnoj samoupravi, zbog nekih stvari za koje ni ja niti predsednik opštine nemamo ingirencije. Nadam se da ce nešto krenuti nabolje kada izaberemo novog nacelnika Opštinske uprave, a za tu funkciju je ovih dana raspisan konkurs. Trenutno nisam zadovoljan svojim radom i rezultatima. Zalažem se, ali ponavljam, osecam malu dozu nemoci.

? VS Putnik: Gospodine Milenkovic, pominjete Zakon o lokalnoj samoupravi, a i novi nacelnik Opštinske uprave ce obavljati svoje dužnosti predvidene tim Zakonom. Da li to znaci da u Zakonu nešto nije dobro?

- A. Milenkovic: Da li valja Zakon ili ne, aktuelni nacelnik Opštinske uprave nece da presece - da prelomi na koju ce stranu! Moja je pretpostavka da ce novi nacelnik raditi energicnije. U predizbornoj kampanji svi smo obecavali bolji rad Opštinske uprave, jer od nje pocinje sve: rad javnih preduzeca, priliv novih investicija u Sokobanju itd. Opštinska uprava treba da bude ogledalo Sokobanje.

Morali smo da prekinemo razgovor zbog obaveza koje ima zamenik predsednika opštine, unapred ugovorene, iako je ponešto ostalo nejasno. U nedavnom intervjuu sa predsednikom opštine Sokobanja, Dimitrijem Lukicem, takode smo culi kritike na rad Opštinske uprave i logicno je da nešto što ne donosi dobro zajednici, bude zamenjeno. Docekacemo izbor novog nacelnika Opštinske uprave i sacekacemo uobicajenih i u politici prihvacenih stotinu dana roka za rezultate rada. Ma kakvi oni bili. Nadamo se pomaku nabolje.

Vidimo se u Sokobanji!

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt