SOKOBANJA-JEZERSKI TURIZAM

Porodica Jovic, iz Trubarevca kod Sokobanje, bavi se uglavnom poljoprivredom, ali su pre dve godine odlucili da se okušaju u seoskom, odnosno jezerskom turizmu, kako kažu. Raspolažu sa dva apartmana, koji se nalaze na oko 300 metara od obale Bovanskog jezera.

SOKOBANJA-JEZERSKI TURIZAM
12 Decembar 2008

Porodica Jovic, iz Trubarevca kod Sokobanje, bavi se uglavnom poljoprivredom, ali su pre dve godine odlucili da se okušaju u seoskom, odnosno jezerskom turizmu, kako kažu. Raspolažu sa dva apartmana, koji se nalaze na oko 300 metara od obale Bovanskog jezera. Hteli bi da prošire prostor za izdavanje gostima, planiraju da urede još jedan ili dva apartmana, ali nemaju dovoljno novaca. Proletos su kod Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, konkurisali za dodelu bespovratnih sredstava iz plana za ekonomski razvoj sela Srbije. Ovih dana su od resornog ministarstva dobili odgovor da im je zahtev odobren, porodica Jovic se obradovala, ali...

Naša ekipa je posetila, 1. decembra, 2008. godine, gazdinstvo Jovic u Trubarevcu, a razgovor sa domacicom Lelicom obavila je Ozrenka Milojkovic.

1. Nalazimo se u domacinstvu Jovica, u Trubarevcu, desetak kilometara od Sokobanje i razgovaramo sa domacicom, Lelicom i pitamo je cime se bavi njeno domacinstvo?

- Mi se bavimo uglavnom zemljoradnjom, ali zbog blizine jezera i razvoja seoskog turizma u našoj kotlini, odlucili smo da se bavimo jezerskim turizmom. Ja sam vlasnik zgrade u kojoj su smeštena dva apartmana i koje vec izdajemo.

2. Da li Vam neko pomaže u poslu? Imate li decu, roditelje, da Vam pomognu na putu razvoja seoskog turizma?

- Imamo dvoje dece: sina i kcerku, koji su upisali Ugostiteljsku školu i mislim da imamo, pored uslova za bavljenje turizmom i predispozicije. Ja sam neko vreme radila u kuhinji, a moj suprug je mesar.

3. Znamo da se trudite na ovom polju i da neprestano širite svoje znanje. Završili ste i neki kurs, o cemu je rec?

- Da, završila sam "CEFE" kurs, koji mi je mnogo pomogao da sagledam našu situaciju i da popravim sve što je u mom domenu.

4. Imate dva apartmana koji su u funkciji. Odakle su Vam bili gosti?

- Imamo dva dvokrevetna apartmana koji su u funkciji od 2007. godine. Goste smo imali iz Grcke, Austrije i Srbije. Svi su bili zadovoljni, a cula sam od njih dosta lepih predloga, u vezi planova koje suprug i ja imamo.

5. Da li Vam za realizaciju planova treba dosta novca? Imate li vaša sredstva ili ste tražili pomoc od nekoga?

- Mi planiramo proširenje, izgradnju još dva apartmana i još u aprilu, ove godine, smo podneli zahtev Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, za dodelu bespovratnih sredstava. Naše domacinstvo nije u mogucnosti da finansira dogradnju i adaptaciju još dva apartmana. Pre petnaestak dana, oko 20. novembra, dobili smo pismeno obaveštenje iz ministarstva da nam je zahtev odobren. Pocetak je decembra, novac još nije "legao", iako nam je napomenuto da što pre pošaljemo broj žiro-racuna. U obaveštenju koje smo dobili, stoji da ce novac biti uplacen deset dana nakon potpisivanja ugovora, ali mi nikakav ugovor nismo potpisali, niti nam je neko o tome pricao.

Nadamo se da ce naša, srpska, birokratska administracija što pre razrešiti ovu zavrzlamu i da ce porodica Jovic, pioniri u jezerskom turizmu, ugostiti još mnogo turista iz Srbije i inostranstva. Na kraju da kažemo, da smo ovaj intervju uradili radi istinitog informisanja, jer su neki mediji u Sokobanji "izvestili" da je porodica Jovic dobila sredstva od ministarstva.

***

priredio:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt