Rusi otkrivaju Sokobanju

Sokobanjci mogu da se pohvale jednom od boljih sezona, jer su im investicije, poput akva-parka i sportske hale, pomogle da imaju najveću posećenost u poslednjih pet godina. Među stranim turistima prvi put je bilo porodica iz Rusije

Rusi otkrivaju Sokobanju
5 Oktobar 2012

rusi sokobanjaSokobanjci mogu da se pohvale jednom od boljih sezona, jer su im investicije, poput akva-parka i sportske hale, pomogle da imaju najveću posećenost u poslednjih pet godina. Među stranim turistima prvi put je bilo porodica iz Rusije. Predstavnici najvećih ruskih turističkih agencija ovih dana ugovaraju posao za sledeću sezonu.

Profit su videli na Babinom zubu, ali je zbog zahteva klijenata, 10 ruskih turoperatera ipak odlučilo da posao započne sa Sokobanjcima.

Pripremila Dragana Sotirovski

Kako bi se lično uverili u prednosti banje pod Ozrenom, iskoristili su čarter let od Moskve do Podgorice, a odatle redovnu avio-liniju do Niša.

Vladimir Sukoteplov, turoperater iz Kurska, kaže da su za ruske turiste najbitniji mir, tišina i relaksacija. "To Sokobanja ima. Međutim, neophodna su ulaganja da bi se dostigli evropski standardi banjskog lečilišta", ističe Sukoteplov.

Ruske turiste odnedavno je počeo da zanima i zdravstveni turizam, navodi Jelena Vidnijeva, turoperator iz Moskve. "O Sokobanji se na našem tržištu malo zna, ali oni koji su boravili ovde dosta je hvale", kaže Vidnijeva.

Rusima se najviše dopalo kupanje u jedinom očuvanom turskom amamu na Balkanu, komfor u banjskim privatnim apartmanima i dobra vanpansionska usluga. Prednost Sokobanje je, kažu, i blizina autoputa i niškog aerodroma, koji je od banje na 45 minuta vožnje.

"Osim prirodnih lepota Sokobanje, ponudili smo im komforan smeštaj i zdravu hranu, ali i lokacije za investicije", ističe Vojkan Nikodijević, vlasnik Info portala o Sokobanji.

Povoljna klima i termomineralni izvori privukli su u Sokobanju turiste iz svih krajeva sveta, koji su ove godine ostvarili milion noćenja, što je za 30 odsto više nego prošle godine.

Petogodišnja Olga, koja boluje od astme, u Sokobanju je stigla iz ruske Čeljabinske oblasti. NJena baka LJudmila Peridma je o lekovitosti banjskih izvora saznala na internetu.

"Ovde nam se veoma dopalo. Ovako dobre ljude nigde nisam srela i želim svima da kažem 'hvala na dobrodošlici'", navodi LJudmila peridma iz Čeljabina.

Doktor Gordana Vidanović iz Specijalne bolnice u Sokobanji kaže da su najvažniji reč i utisak. "Kada ljudi koji borave ovde odu u svoja mesta i najbližima kažu kako su se proveli, to je onda za našu banju najbolja reklama", navodi Gordana Vidanović.

Osim akva-parka, ponudu Sokobanje obogatiće i moderan velnes-centar na 60 ari, u koji naš investitor ulaže švajcarski kapital od milion i po evra. Počeće da radi na proleće kada će, kako je dogovoreno, ugostiti prvu organizovanu grupu turista iz Rusije.

Preuzeto sa portala RTS

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt