R.A.R.I.S. ZA SOKOBANJU

Predstavnici kancelarije Regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije (RARIS), iz Zaječara, Zoran Milovanović i Vladan Jeremić, održali su u petak, 21. avgusta, 2009. godine, prezentaciju ostvarenih i budućih planova za razvoj opštine Sokobanja.

R.A.R.I.S.  ZA SOKOBANJU
22 Avgust 2009

Predstavnici kancelarije Regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije (RARIS), iz Zaječara, Zoran Milovanović i Vladan Jeremić, održali su u petak, 21. avgusta, 2009. godine, prezentaciju ostvarenih i budućih planova za razvoj opštine Sokobanja.

Prezentacija je upriličena u sali SO Sokobanja i pored čelnika opštine, sastanku su prisustvovali turistički poslenici i nekolicina privatnih preduzetnika, kao i narodni poslanik u Skupštini Srbije, Dejan Nikolić.

RARIS-promocija Opština Sokobanja je jedan od osnivača RARIS-a, koji postoji već pet godina i osim Sokobanje deluje u još sedam opština Pomoravskog i Timočkog regiona, a osnovni zadatak ove agencije je podrška raznim inicijativama za razvoj opština, kao što su gasifikacija, regionalno planiranje, privatni biznis itd. Sve odluke, o načinu rada, o planiranju i konkretne pomoći, donose se na Skupštini agencije, a za poslednje dve godine bilo ih je četiri. Kancelarija u Zaječaru sarađuje sa svim kancelarijama, u okviru Lokalnog ekonomskog razvoja (LER), u opštinama gde su već osnovane, ili su u osnivanju, (ovog trenutka najavljeno je osnivanje kancelarija u još 5-6 opština regiona). U Sokobanji takva kancelarija postoji. RARIS se finansira iz nekoliko izvora: osnovni je iz članarine osnivača (opštine), a to je 0,12% iz Budžeta, što iznosi oko 250.000,oo dinara godišnje; drugi izvor je od članova Kluba prijatelja Istočne Srbije, koji izdvajaju po 600 evra; treći je od poklona, donacija i tržišnih aktivnosti, zatim od Regionalne privredne komore i od grada Zaječara.

 Kada je opština Sokobanja u pitanju i što se tiče dalje pomoći razvoju Sokobanje, RARIS je pripremio nekoliko projekata vrednih više od dva miliona evra, u smislu tehničke i finansijske pomoći. Tehnička pomoć se ogleda u pomoći oko izrade projekata, modela ideja i drugog, a finansijska tako što RARIS sa 320.000,oo dinara pomaže izradu tehničke dokumentacije za jedan projekat. Ako se nekome učini da naša opština iz Budžeta izdvaja veliku sumu za članarinu, neka ima na umu podatak da za samo jedan projekat uštedi više! Ove godine RARIS za Sokobanju je krenuo u realizaciju dva projekta: Rekonstrukcija sistema za kanalisanje otpadnih voda opštine Sokobanja i Uređenje Podine za prihvat investicija. Sve ovo i ono što je do sada urađeno, se radi zato što nema dovoljno tehničke dokumentacije za projekte, koji će moći da se realizuju kada se iz Evropske unije dobije finansijska pomoć.

Od projekata i planova koji su do sada realizovani, u opštini Sokobanja, navešćemo nekoliko primera:

1. postavljena je turistička tabla - info pano, veličine 3 x 4 metra, kod Bovanskog jezera sa kartom opštine Sokobanja i rečima dobrodošlice, vrednosti oko 350.000 dinara;

2. postavljena turistička tabla sa kartom opštine Sokobanja - bilbord, u Sokobanji, vrednost oko 200.000 dinara;

3. isporučena je oprema za LER kancelariju, vrednosti oko 200.000 dinara;

4. ponuđeno je finansiranje projektno-tehničke dokumentacije za projekat "Rekonstrukcija sistema za kanalisanje otpadnih voda", vrednost 320.000 dinara;

5. ponuđeno je finansiranje projektno-tehničke dokumentacije za projekat "Uređenje Podine za prihvat investicija;

6. organizovane su turističke promocije opštine Sokobanja u beogradu, Nišu, Novom Sadu i Pančevu, dovedeno je 16 turističkih agencija u region, štampano je 10.000 promotivnih brošura itd.

Od velikog značaja za opštinu Sokobanja i razvoj turizma je "Projekat jačanja turističke ponude u oblasti Istočne Srbije i Severozapadne Bugarske", čiji nosioci su RARIS Zaječar i Privredna komora opštine Vidin u Bugarskoj. Sokobanja je, naravno, deo tog projekta. Cilj projekta je da se unapredi lokalni ekonomski razvoj povećanjem konkurentnosti turističke ponude u oblastima Istočne Srbije i Severozapadne Bugarske. U projekat je uključeno 17 Lokalnih samouprava iz dve države, a očekivano finasijsko učešće opština je 15% iz Budžeta, ili oko 2.500 do 3.000 evra po opštini. Uporedo sa ovim projektom je i drugi "Projekat podrške investiranju u prekograničnom regionu zapadne Stare planine", a nosioci ovog projekta su takođe RARIS- Zaječar i Privredna komora Vidin, iz Bugarske, a očekivano učešće (17 opština iz dve države), je do 3.000 evra po opštini.

Pa, da rezimiramo nešto, (nikad ne valja započeti rečenicu ili odgovor sa "Pa", ali šta-je-tu-je), dragi moji Sokobanjčani, ne znam da li prethodna Lokalna samouprava nije imala dovoljno hrabrosti ili vizija, odnosno planova za budućnost, ali nepobitne činjenice su da je budućnost opštine Sokobanja i njen razvoj u samo dve grane privrede: turizam i stočarstvo! (Pogledajte prošlogodišnji intervju sa predsednikom opštine Sokobanja, Dimitrijem Lukićem ). I s toga, ne mojte, ni uskostranačkim niti ličnim interesima sputavati one koji žele da pomognu Sokobanji! Ovo je poslednji kupe, poslednjeg vagona, poslednje kompozicije voza za BUDUĆNOST, u kojoj Sokobanju još čeka mesto!

Želim da se vidimo u Sokobanji, razvijenoj, mondenskoj, neprikosnovenoj u turizmu Srbije!

Sokobanja, 22.08.2009.g.

tekst i foto:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt