Nekretnine u Sokobanji

Za poslednje dve godine cene stanova i kuća u Sokobanji su udvostručene, tako da metar kvadratni stambenog prostora u Banji pod Ozrenom sada staje 1.100 evra. Sokobanja je postala omiljena destinacija, ne samo turista i pacijenata, već i onih koji bi da nešto sagrade u njoj ili kupe stan ili kuću, a takvih je najviše iz Vojvodine i Beograda.

Nekretnine u Sokobanji
4 Septembar 2009

Za poslednje dve godineu Sokobanji su udvostručene, tako da metar kvadratni stambenog prostora u Banji pod Ozrenom sada staje 1.100 evra. Sokobanja je postala omiljena destinacija, ne samo turista i pacijenata, već i onih koji bi da nešto sagrade u njoj ili kupe stan ili kuću, a takvih je najviše iz Vojvodine i Beograda. Ovakav trend jeste povoljan, trenutno, ali ako se nastavi ovim tempom Sokobanja može imati više štete nego koristi, mišljenja su u.

“Veliki broj tih stanova nalazi se u turističkom prometu, a da opština Sokobanja nad tim nema nikakvu evidenciju i da, samim tim, ne ostvaruje nikakav prihod, niti kroz boravišnu taksu, niti kroz porez na ovu vrstu imovine. Činjenica je da vlasnici tih stanova koji su van Sokobanje, a najveći je broj takvih, te stanove koriste možda mesec dana godišnje za svoje potrebe, a ostali period u godini ih izdaju, tako da su, praktično, sami sebi turistički agenti. Mi te goste ne možemo da evidentiramo i po tom osnovu nemamo nikakav prihod“,- kaže predsednik opštine Sokobanja Dimitrije Lukić.

Investitorima je, takođe, Sokobanja omiljeno mesto za gradnju i oni kupuju građevinsko zemljište ne pitajući za cenu i za samo dve godine izgrađeno je više od deset velikih stambeno-poslovnih objekata, a mnogima je gradnja u toku. Međutim, ukoliko se nastavi sa ovom praksom, Sokobanja će biti suočena sa nizom problema, od kojih će najveći biti vodosnabdevanje i napon u električnoj mreži.

“Ovakvu stanogradnju neće moći da prati i izgradnja komunalne infrastrukture, neće moći da prate investicije u objekte vodosnabdevanja, tako da ćemo se vrlo brzo suočiti sa problemima nedostatka dovoljnih količina pijaće vode i sa problemom loših naponskih prilika u elektro-mreži“,- upozorava predsednik opštine Sokobanja.

Zbog toga gradnja u Sokobanji mora biti kontrolisana i uređena propisima od kojih mnogi nedostaju, ili nisu dovoljno precizni i u ovoj opštini očekuju konkretnu saradnju i pomoć nadležnih državnih institucija, kako bi se ekološki sklad u Banji pod Ozrenom i u budućnosti sačuvao.

Izvor B-92

priredio:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt