KONVENCIJA SAVEZA POTROŠACA

Protekla dva dana, 1. i 2. novembra, 2008. godine, u Sokobanji je održana Prva konvencija Nacionalnog saveza potrošaca Srbije, pod pokroviteljstvom predsednika opštine, Dimitrija Lukica i SO Sokobanja.

KONVENCIJA SAVEZA POTROŠACA
5 Novembar 2008

Protekla dva dana, 1. i 2. novembra, 2008. godine, u Sokobanji je održana Prva konvencija Nacionalnog saveza potrošaca Srbije, pod pokroviteljstvom predsednika opštine, Dimitrija Lukica i SO Sokobanja. Konvencija je imala za cilj da okupi opštinske i gradske Organizacije za zaštitu potrošaca Srbije u jedan savez na nivou republike i pre svega drugog, buducim clanicama Saveza predocen je nacrt Statuta ove organizacije.

U ime domacina prisutne je pozdravio Saša Mihailovic, predsednik OO NSP za Sokobanju, istakavši da ova organizacija ima dugogodišnje delovanje i zapaženu ulogu u Sokobanji.

Po završetku drugog dana rada i užurbanih priprema za odlazak gostiju, izdvojili smo dvoje funkcionera Saveza za razgovor. Prvi sagovornik bio nam je komšija iz Niša, prof. mr Jovan Jovanovic, predsednik Centra za zaštitu potrošaca-forum Niš.

? VS.Putnik: -Profesore, sa cime su to sve, sa kojim nevoljama i nepravilnostima suoceni gradani, potrošaci u Srbiji?

- prof.mr Jovan Jovanovic: - Upravo ovih dana su došli do izražaja nekorektni odnosi javnih preduzeca prema potrošacima. Rec je o Telekomu, koji je za mesec septembar ispostavio racune pretplatnicima, koji nisu u duhu zakona, jer ne postoji ni jedinica mere, niti cena jedinice mere, dakle bez dokaza o pruženoj usluzi, samo iznos za naplatu. Obratili smo se Telekomu, Ministarstvu za telekomunikacije i RATEL-u, sa upozorenjem na neispravne racune i zahtevom da se to ispravi. U protivnom pozvacemo potrošace da ne placaju racune. Drugi slucaj je namera RTS-a, da prinudno naplati TV pretplatu od gradana Srbije i to za period koji je zastareo, jer posle 12 meseci potraživanja zastarevaju. Oni racunaju na neobaveštenost i neupucenost gradana i misle da ce gradani, pod pretnjom, izvršiti uplatu. Pozivamo gradane da, ukoliko im stigne rešenje o prinudnoj naplati, odmah podnesu prigovor Opštinskom sudu, jer rok je tri dana, u slobodnoj formi i da navedu da ne prihvataju placanje TV pretplate, jer je ona nezakonita. Ako gradanin zakasni sa prigovorom, morace da plati.

? VS Putnik: -Može li Nacionalni savez potrošaca Srbije da zaštiti gradane od nezakonite naplate TV pretplate i usluga Telekoma?

- prof.mr Jovan Jovanovic: - Ukoliko Savez bude dobro organizovan i svaka organizacija u svom gradu pokrene kampanju sa upoznavanjem gradana sa ovim problemom i nacinom njegovog rešavanja, svakako da ce uspeti. Javna preduzeca su monopolisti i tako se ponašaju! Vlada Srbije je ta koja treba da sprecava monopolisticko ponašanje, ali nažalost to ne cini.

Predsednik Upravnog odbora NSP Srbije, gospoda, Maja Georgijevska, iz Panceva, bila je naš sledeci sagovornik i evo šta nam je ona rekla:

? VS Putnik: - Prva konvencija NSP Srbije je upravo završena. Recite nam o cemu je bili reci i koje ste odluke doneli?

- Maja Georgijevska: - Konvencija je održana u Sokobanji pod pokroviteljstvom predsednika opštine, to moram da naglasim i koristim priliku da se u ima Saveza zahvalim g. Dimitriju Lukicu. Konvencija je održana radi potpisivanja sporazuma sa ostalim udruženjima koja delaju na teritoriji Republike Srbije i sporazum je danas potpisalo preko 20 clanica iz raznih gradova Srbije, od Novog Sada do Sjenice. Ovom prilikom smo se dogovarali i o nacrtu Statuta i bitnim ciljevima naše organizacije i uvek je zakljucak bio - zaštita potrošaca Srbije.

? VS Putnik: - Pre dve godine je usvojen Zakon o zaštiti potrošaca Srbije, da li se on poštuje ili je samo mrtvo slovo na papiru? Kako se vlada Srbije i ministarstva odnose prema potrošacima?

- Maja Georgijevska: - To je sofisticirano pitanje i mislim da je jako bitno da NSP Srbije ima saradnju sa Ministarstvom trgovine i turizma i ministrom Slobodanom Milosavljevicem. Medutim, iako je usvojen Zakon, nismo zadovoljni njime i potrebna je dorada i izmena Zakona. Nije važna prepisivacka politika, bitno je da taj Zakon sam po sebi štiti potrošace i u ovoj, našoj situaciji, moglo bi se reci da jeste samo mrtvo slovo na papiru. Zbog toga ova organizacija postoji, kako bismo ukazali na nepravilnosti i štitili svoja prava i prava gradana. Naša zemlja je usvojila Zakon koji je prepisan od neke druge zemlje koja je clanica Evropske unije i potrebno je taj Zakon prepraviti i prilagoditi našoj zemlji i potrošacima i mi svi moramo delovati organizovano da se postojeci Zakon izmeni i da se više nego poštuje!

? VS Putnik: - Proveli ste dva dana u Sokobanji, da li ste zadovoljni domacinima i da li Vam se dopala Sokobanja?

- Maja Georgijevska: - Prezadovoljna sam Sokobanjom i našim domacinima i posebno isticem gospodina Sašu Mihailovica. I svi prisutni, iz svih organizacija, a bilo ih je preko 20, su zadovoljni i odlazimo iz Sokobanje sa osmesima na licima. I, naravno, rado cemo ponovo doci u Sokobanju.

Zahvalili smo se sagovornicima na odvojenom vremenu i ispratili ucesnike konvencije, poželevši im sretan put i uspešnu bitku u zaštiti potrošaca Srbije. Da napomenemo samo, da su oba dana gosti, njih cetrdesetak, bili "na hrani" u restoranu "Kod Zlatka", vlasnika Zlatka Milojkovica i njegove supruge i da imaju samo reci hvale za ove domacine i njihovo osoblje.

Vidimo se u Sokobanji!

* * *

16:13 1.11.2008 autor:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt