Izlozba vostanih figura

Izlozba vostanih figura:: Turistička sezona u Sokobanji se zahuktava i iz dana u dan sve je više i raznovrsnijih dešavanja. Od 3. jula do 20.avgusta 2008. godine sokobanjci i mnogobrojni gosti moći će da posećuju izložbu voštanih figura, postavljenu u sali stare, osnovne škole u Sokobanji.

Izlozba vostanih figura
2 Jul 2008

Turistička sezona u Sokobanji se zahuktava i iz dana u dan sve je vise i raznovrsnijih dešavanja. Od 3. jula do 20. avgusta 2008. godine sokobanjci i mnogobrojni gosti moći će da posećuju izlozbu voštanih figura, postavljenu u sali stare, osnovne škole u Sokobanji. Voštane figure su vlasništvo muzeja iz Sankt Petersburga, Rusija, koji poseduje oko 1500 eksponata, od čega oko 1300 komada već desetak godina kruže zemljama Evrope i Azije na putujućim izložbama.

čarli čaplin-voštane-figureOrganizator izložbe u Sokobanji i zaljubljenik u ovu vrstu umetnosti, Dragan Bojadzijević, kaže da veoma uspešno saradjuje sa ljudima iz muzeja u Sankt Petersburgu, skoro jedanaest godina, a da izlozbe u Srbiji organizuje od 2006. godine. Postavku, koja sadrzi 26 vostanih figura, do sada su u Srbiji videli posetioci u oko stotinu mesta, a iz Sokobanje izlozba se vraća u Rusiju. Medjutim, po recima Bojadzijevica, u Sankt Petersburgu se vrsi zamena, odnosno preuzima se druga postavka figura i pocetkom septembra, ove godine biće u Srbiji.

Preporučujemo svakako i gostima i mestanima Sokobanje da posete izložbu i da nekoliko minuta budu u drustvu Pavarotija, Merilin Monro, Raspućina, Tajsona i Šumahera i drugih poznatih i istorijskih ličnosti. Sve figure su napravljene od čistog pčelinjeg voska, a očne i zubne proteze, verovali ili ne, izradjuju se na klinici "Fjododorv" u Moskvi. Kosa je prirodna, nijedna figura nema periku, a svaka dlaka je ubodena u vosak i na jednoj "glavi" ima oko 60.000 vlasi. Za izradu igure potrebno je i do šest meseci rada, timu od dvadeset umetnika.

Dođite i vidite.

autor:

Vladimir S. Putnik

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt