ČOVEK I PAS

Druga po redu, „Nacionalna izložba pasa svih rasa CAC 2009.“ održana u subotu, 25. jula, na sportskim terenima hotela „Zdravljak“, u Sokobanji, privukla je veliki broj učesnika i veliku pažnju posetilaca, za razliku od prošlogodišnje izložbe.

ČOVEK I PAS
27 Jul 2009

Druga po redu, „Nacionalna izložba pasa svih rasa CAC 2009.“ održana u subotu, 25. jula, na sportskim terenima hotela „Zdravljak“, u Sokobanji, privukla je veliki broj učesnika i veliku pažnju posetilaca, za razliku od prošlogodišnje izložbe.

Veoma je uočljivo i bila bi zla namera ne primetiti pomak, nabolje, u organizaciji izložbe, a sve zasluge pripadaju Organizacionom odboru kojeg su ove godine činili: Vojislav Mišljenović, predsednik Kinološkog društva Sokobanja, Biljana Milovanović, Miroslav Ivanović, Nikola Šljivić, Ivan Milovanović, Goran Radosavljević, Mića Vladisavljević i Slavoljub Milanović, upravnik hotela Zdravljak.

Da je ove godine izložba pasa u Sokobanji bolje i kvalitetnije organizovana svedoči i dr Mahmud Al Dagistani, generalni sekretar Kinološkog saveza Srbije, koji je u svojstvu delegata pratio izložbu i na samomm kraju odabrao tri najlepša psa revije četvoronožnih ljubimaca. A kako bi sve bilo na nivou i funkcionisalo, bar, kao švajcarski sat, Organizacioni odbor je imao pomoć Počasnog odbora izložbe pasa u čijem sastavu su bili: Dimitrije Lukić, predsednik opštine Sokobanja, Dejan Nikolić, narodni poslanik u skupštini RS, iz Sokobanje, pomenuti dr Mahmud Al Dagistani, gen.sek. KSS, zatim Dušan Pajkić, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Srbije, Bojan Milivojević, komandir Policijske stanice Sokobanja i mnogi drugi.

I ovu, kao i prošlogodišnju izložbu pasa, otvorio je predsednik opštine Sokobanja, Dimitrije Lukić, pohvalivši rad Kinološkog društva Sokobanja i poželevši da to društvo i lokalna samouprava smognu snage i umeća i organizuju Međunarodnu izložbu pasa CACIB, kako bi Banja pod Ozrenom i u tom pogledu zauzela dobro mesto na mapi Evrope, koje već ima kao turistička destinacija. Identična je i želja dr Al Dagistanija, ali napominje da je još uvek rano govoriti o tome, jer je potrebno ispuniti niz uslova za organizaciju međunarodne izložbe pasa svih rasa. Da ne ispustimo i nekog ne uvredimo, slučajno, Skupština opštine Sokobanja je bila generalni pokrovitelj izložbe, a generalni sponzor DHTP „Lepterija“, odnosno hotel Zdravljak, a spisak sponzora i prijatelja je impozantan. Svi su naznačeni u katalogu izložbe i svima njima Kinološko društvo Sokobanja upućuje reči zahvalnosti, ( meni nikad niko nije zahvalio niti me nagradio za ovo što radim,- prim.aut. ).

Kako rekosmo, ove godine je bilo više učesnika na izložbi, prijavljeno je 315 pasa iz 80 različitih vrsta, a 22 četvoronošca doputovalo je u Sokobanju iz Poljske i Češke, kao prethodnica, ili najava, buduće međunarodne izložbe, kada se steknu uslovi. Radilo se u sedam ringova i kinološke sudije: dvm Vladimir Videnović, Nebojša Savičić, Milić Ralić, Duško Šormaz, dvm Dragan Janjić, Dragan Ristić, Vladimir Žižakov i sudije-pripravnici Maja Tomić i Marko Stoiljković, imali su zaista težak posao i veliku odgovornost u ocenjivanju pasa, s obzirom da svaki vlasnik, ili odgajivač, tvrdi za svog ljubimca da je najbolji. Od 20 sati, kada je izložba otvorena, pa sve do ponoći, kada su proglašavani pobednici grupa, terene iza hotela Zdravljak posetilo je preko 3000 ljudi. Jedan od posetilaca bio je i Mihajlo Hadži-Pavlović, specijalista lovstva i dugogodišnji odgajivač lovačkih goniča i koji preko agencije „Safari international“ organizuje međunarodni lov. Gospodin Hadži-Pavlović je izrekao reči pohvale o ovogodišnjoj izložbi pasa, naglasivši da Sokobanji to samo može da pomogne i kao i drugi izražava želju da se za neku godinu ovde upriliči i međunarodna izložba pasa.

Od ponoći, dakle, nakon završetka ocenjivanja po ringovima, pristupilo se izboru pobednika po grupama, u centralnom ringu i ponovo su sudije bile u centru pažnje, (bilo je i nepristojnih dobacivanja iz publike), u odabiru koja će tri psa, iz grupa, stati ili sesti na pobedničko postolje. Simpatije publike osvojile su grupe „Dete i pas“ i „Psi za razonodu i druženje“, a pobednik izložbe je nemačka doga ORLANDO BRISTOLSKI, vlasnika Bibin Gorana. Kao što sam naznačio, najlepšeg psa izložbe odabrao je delegat dr Mahmud Al Dagistani.

Kinološko društvo Sokobanja, Lovačko udruženje Soko, hotel Zdravljak, Skupština opštine Sokobanja, kao i ostali učesnici-organizatori ovogodišnje „II Nacionalne izložbe pasa svih rasa CAC 2009.“, u Sokobanji, mogu biti zadovoljni učinkom, jer će se glas o ovom događaju daleko čuti. Naravno, da uvek može bolje i nema sumnje da će se organizator za narednu godinu svojski potruditi za više, bolje i uspešnije. Kao i za, a što da ne, međunarodnu izložbu, Sokobanja to može, ali otom-potom!

Do tada, vidimo se u Sokobanji!

Sokobanja, 26.07.2009.g.

tekst i foto:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt