eSokobanja.rs

Sedamnaeste svečanosti Sveti Jovan Biljober počele su 1. jula, otvaranjem Sajma lekovitog bilja, meda i zdrave hrane, a završene su danas na dan Sv. Jovana, na Rtnju Sokobanja / XVII svečanosti Sv. Jovan Biljober, svečano zatvorene sinoć u amfiteatru Zavičajnog muzeja.

08.07.2011. VEST - Biljarica

biljober

XVII svečanosti Sv. Jovan Biljober, svečano zatvorene sinoć u amfiteatru Zavičajnog muzeja. Princeza biljarica izabrana je po principu igre na sreću. Princeza biljarica 2011. je Andjela Stojanović iz Sokobanje, prva pratilja je Sofija Drljača iz Sokobanje i druga pratilja Dorotea Popesku iz Beograda. Pobednik kviza o poznavanju lekovitog bilja je Živorad Milić iz Aleksinca, dok je drugo mesto osvojila Slavica Bugar iz Sokobanje. Dodeljena su priznanja najboljima u kvizu poznavanja lekovitog bilja, najboljem jovanjdanjskom venčiću, a priznanja su dobili i najbolji izlagači 7. sajma lekovitog bilja, meda i zdrave hrane. Svečanom zatvaranju prisustvovao je veliki broj meštana i gostiju, koje je zabavljalo KUD Soko".

 

 

 


07.07.2011. VEST - Biljober

 

  Sedamnaeste svečanosti "Sveti Jovan Biljober" počele su 1. jula, otvaranjem Sajma lekovitog bilja, meda i zdrave hrane, a završene su danas na dan Sv. Jovana. Centralna svečanost ove manifestacije kao i svake godine bila je tradicionalni izlet na Rtanj. Ove godine oko 1000 kako meštana tako i turista popelo se na najviši vrh Rtnja, što potvrdjuje da je ova manifestacija iz godine u godinu sve masovnija, kaže Ljubinko Milenković, viši saradnik za turizam OTKS. Tradicija je da se na dan Sv. Jovana pletu jovandanjski venčići, a to je i tradicija ove manifestacije. Pletenje venčića je bilo interesantno svim izletnicima, koi su se trudili da ispletu što lepši venčić. U okviru ove manifestacije bio je organizovan i kviz o poznavanju lekovitog bilja, a na kraju dana najušpešnijim učesnicima podeljene su nagrade i priznanja i izabrana princeza biljarica.


08.07.2011. VEST - USAID

USAID – Američka agencija za medjunarodni razvoj podržala je 17. po redu manifestaciju Sveti Jovan Biljober, u okviru Agro biznis projekta. To je projekat vredan 26 miliona dolara i traje 5 godina, kaže Louis Faoro, direktor USAIDA. Projekat podržava sve važne stvari kao što su organska proizvadnja i poljoprivredna proizvodnja, koje su se mogle videti na Biljoberskim svečanostima. Direktor USAID-a kaže da je manifestacija jako dobro organizovana, naročito što prepoznaje važnost prirode i životne okoline i privlači pažnju na one važne stvari, kao što su organski materijali.