eSokobanja.rs

U ljudskom bitisanju postoji nešto što se zove pametarnica iliti istorija i nešto što se zove prošlost. Kakva je razlika. Zar oba pojma nemaju isto značenje? Nemaju. Istoriju pisu pobednici; istorija može biti istinita ili lažna. Sve zavisi od onih koji je pišu, kakvi su njihovi interesi i pretenzije. Prošlost je medjutim ne promenljiva kategorija; ono što je stvarno bilo.

 U ljudskom bitisanju postoji nešto što se zove pametarnica iliti istorija i nešto što se zove prošlost. Kakva je razlika. Zar oba pojma nemaju isto značenje? Nemaju. Istoriju pisu pobednici;  istorija može biti istinita ili lažna. Sve zavisi od onih koji je pišu, kakvi su njihovi interesi i pretenzije. Prošlost je medjutim ne promenljiva kategorija; ono što je stvarno bilo. I svi mi trebamo težiti ovoj drugoj kategoriji da bi znali koji smo, koji smo bili i koji cemo biti, da bi mogli lepo da živimo prvo sami sa sobom, pa onda sa drugima. Zato je svetska pa i naša arheologija na velikoj muci. Svakog dana pristiže nova i nova gradja koja polako ali sigurno razobličuje teme kao što je  i tema LEPENSKI VIR. Arheološko nalazište koje je pokojni profesor Dragoslav Srejović  “bacio” u svetske visine savremene arheologije i ljudske znanosti u opšte. Daće  Bog da u skoroj budućnosti ispliva  istina da je Lepenski Vir srbska naseobina iz  davne prošlosti. Medjutim dok te kockice ne pristignu mi  kao ljudi, Srbi i Evropejci dužni smo da zaštitimo, sačuvamo i rekonstruišemo  postojeće nalazište da nas nebi unuci i  praunuci prozivali zbog  tog. Prvu rekonstrukciju kuće iz perioda Lepenskog Vira uradio je profesor Srejović. Medjutim neuspešno jer su nedostajali pojedini elementi kao što su zapretište i konstruktivni princip lučnih dijagonala. Zato “budimo ljudi i ako smo Srbi” sto reče nas premudri patrijarh Pavle i pomozimo protomajstoru Hristivoju Pavloviću  svakom vrstom  pomoći, savetom, podacima, a i novčana srestva bi dobro dosla, da u naše ime podigne Lepenski vir. Stvorimo svetsku duhovnu i turistističku meku, a koja će zatim podignuti i srbski turizam na viši nivo.

Obratite se “Beoprojekt inzinjering”, d.o.o. tel/fax; o11/3985-252;3985-618. e- mail: beoprojekt@sbb.co.rs ili pozovite autora na tel.064/168-82-71.
 

Priredio Radomr Milojkovic