eSokobanja.rs

MLADENCI:: Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik „Četrdeset mučenika“ u narodu poznat kao „Mladenci“. Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje svetih četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su za Hristovu veru postradali 320. godine.

22. 03. 2011. VEST: MLADENCI

mladencici  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik „Četrdeset mučenika“ u narodu poznat kao „Mladenci“. Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje svetih četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su za Hristovu veru postradali 320. godine. Svi ovi mučenici behu mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici (mladenci) u svome domu primaju goste, a ovi im donose poklone i na taj način im pomažu na započetku njihovog braka i života u bračnoj zajednici. Mlade domaćice toga dana dočekuju goste u svojoj kući i pokazuju svoje umeće i spretnost domaćice. Ovde valja napomenuti da Mladenci uvek padaju uz post, jer Časni post počinje obično početkom ili sredinom marta, i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika. Po običajnom narodnom kalendera, Mladenci se smatraju početkom proleća.

 

 


 

22. 03. 2011. VEST: PČELARI U VRTIĆU

Povodom praznika „Mladenci“ Udruženje pčelara Sokobanje, jutros je mališanima Predškolske ustanove „Bucko“ donelo mladenčiće i med. Ovo je tradicija koja traje vec 7 godina. Imamo dva cilja, kaže pčelar, Zoran Avramović, da decu naučimo kako se obeležavaju „Mladenci“ i da ih naučimo da koriste med u ishrani.