Zvono manastira Jermenčić

Zvono manastira Jermenčić je jedno od najstarijih u sokobanjskom kraju. Zvono je poklon Jovana Živadinovića, trgovca iz Sokobanje, iz 1872. godine. Na zvonu je urezana godina i natps sledeće sadržine:

Zvono manastira Jermenčić
22 Mart 2018

Zvono manastira Jermenčić je jedno od najstarijih u sokobanjskom kraju. Zvono je poklon Jovana Živadinovića, trgovca iz Sokobanje, iz 1872. godine. Na zvonu je urezana godina i natps sledeće sadržine: OVO ZVONO PRILOŽI CRKVI ERMENČIĆU OŽALOŠĆENA MARA ZA SPOMEN SVOGA NIKADA NEZABORAVLjENOG SUPRUGA RADISAVA MIROSLAVA ILIĆA TRGOVCA IZ BANjE ALEKSINAČKE KOJI SE PREDSTAVI 3. DECEMBRA 1872. GODINE. LIVALI ME U VRŠCU BRAĆA PL. BOTA 1873. GODINE.

Zanimljivo je da je za vreme 2. svetskog rata, kako bi zvono sačuvali od uništenja, tadašnji predsednk crkvenog odbora Konstantin Milisavljević iz Resnika, zakopao je zvono na mestu zvanom ''Petrove pojate''. Nakon završetka rata, zvono je otkopano i postavljeno na zvonaru, gde se i danas nalazi.

Inicijativu za obnovu manastira JERMENČIĆ pokrenuo je Mesni crkveni odbor crkvene opštine Resnik, na čijoj teritoriji se nalazi manastir. Inicijativu su prihvatili meštani sela Resnik, kao i većina stanovnika sokobanjske opštine. Predstavnici MCO Resnik, 6. februara 2017. godine dobili su blagoslov njegovog preosveštenstva Vladike Timočkog Ilariona za početak obnove manastira.

25. februara 2017. godine formiran je i građevinski odbor koji će voditi ovu akciju obnove manastira. Članovi odbora su:

Stojanović Slaviša, policajac, predsednik GO

Goran Stojanović, privatnik

Jovan Stojanović, advokat

Miroslav Stamenković, pravnik

Milan Stevanović, preduzetnik

Batica Stanojević, poljoprivrednik

Svetlana Vučić, građevinski inžinjer

Stanislav Mladenov, advokat

Vanja Kovačević, sveštenik

Boban Blagojević, radnik

Dejan Pavlović, inžinjer PTT saobraćaja

Bojan Milisavljević, odbornik SO Sokobanja

Tekst preuzet sa stranice https://www.facebook.com/Obnovimo-manastir-Jermenčić-1847937038806481/

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt