eSokobanja.rs

Младенци: Младима на здравље и пород, гостима у славље!

Богу, хвала!...
Кад се двоје замилују и стану пред олтар, и Богу је мило!...
Леп обичај, драг је свима, и онима који дочекују госте као и онима који гостују да пожеле здравље и свако друго добро.
На трпезу се износе разне ђаконије, специјалитети, али се пази на то што Младенци падају у време Великог поста за Васкрс. То се зна. Не би требало да на столу буде масних јела. Пеку се младенчићи, то јест хлепчићи величине погачица - а премазани медом - нек младенцима, медено, буде, све!
Старији се сећају, вероватно, иако се тај обичај задржао и до наших дана, припрема се, само, 40 младенчића. А зашто, баш, тај број, требало би потражити у црквеној лектири и то би била једина веза овог празника с религијом.
Дакле, читајте...
Овде, овде, ми вам уштеђујемо труд...
Јер 22. март, Црква обележава као 40 мученика, успомену на 9. март 320. године по старом календару - кад је страдало 40 војника у јерменском граду Севастији - и то, само, зато што су исповедали хришћанство.
Да се, мало, насмејете - јер је и смех део човека - има и таквих, неупућених, који сматрају да су Младенци, празник по светом Младену, чак и пишу Свети Младен, али то није тако, не постији светац тог имена.
У неким нашим крајевима, на тај дан су се палиле ватре и прескакале. Сви укућани су то радили, ако могу и имају толико снаге. Ватра се прескакала три пута - трипут Бог помаже! - и говорило се: "У ватру стадосмо, а не изгоресмо!... Дође болест, не примисмо је!"...
На крају, ево и рецепта за хлепчиће зване младенчићи - на здравље вам били!

Младенчићи

Потребни састојци:
- 500 гр брашна
- 2 кашике зејтина
- 150 гр меда
- 150 гр ораха
- мало шећера
- мало квасца
- прстохват соли (због укуса)

Припрема:
Брашно, с љубављу, с миром, просејте. Додајте му, од срца, 2 кашике зејтина, мало соли, размекшан квасац, мало шећера и, с добрим жељама, умесите тесто, полако али колико треба, осетићете под рукама. Не замерите на стилу, ово су младенчићи! Затим, тесто, покријте кухињском салветом и оставите на дасци да мирује пола сата. Најзад, ваш труд је успео, ставите на тесто и испод њега мало брашна и развијте оклагијом на дебљину прста. Чашом вадите погачице и лепо их послажите у плех, подмазан зејтином. Оставите их, тако, у плеху да још мало одстоје и припреме се, биће укусније. На крају их премажите зејтином, мало избодите и пеците на умереној температури, да се лепо испеку а да не прегоре. Кад су готови, и мало се прохладе, премажите младенчиће медом - нек младенцима медено, буде, све! - и, ако хоћете, поспите млевеним орасима. Пријатно!

оОо