eSokobanja.rs

MARATON ŽELJA SOKOBANJA 2008:: Nakon dva dana trajanja "1. Maratona želja", u Sokobanji i obilaska šest lokacija, zadatih od organizatora, u nedelju, 7. septembra, oko 17 sati propratili smo nekoliko učesnika na ciljnoj lokaciji, Etno-kutak Grudonjske vodenice, u naselju Gradašnica, nedaleko od Sokobanje...

overa na punktu drvo zelja

Nakon dva dana trajanja "1. Maratona želja", u Sokobanji i obilaska šest lokacija, zadatih od organizatora, u nedelju, 7. septembra, oko 17 sati propratili smo nekoliko učesnika na ciljnoj lokaciji, Etno-kutak Grudonjske vodenice, u naselju Gradašnica, nedaleko od Sokobanje. Osim pojedinaca, učestvovale su i čitave porodice i svima je bio cilj da se dobro zabave, pešače u divnoj prirodi i upoznaju sokobanjska izletišta.
kontrolori maraton željaPo nezvaničnim podacima prvog dana Maratone želja, startovalo je oko 300 učesnika, ali je na cilj došlo nešto preko 200 "maratonaca" i ubacilo svoje prijave sa ličnim podacima u kutiju, naravno sa overenih svih šest lokacija.
U etno-kutku Grudonjske vodenice, zadatak je bio da se pomisli želja i okrene vodenički kamen za srecu i mnogi su taj trenutak zabeležili fotoaparatima, za uspomenu. Porodica iz Bora ima sve reci hvale za Sokobanju i OTKS-Sokobanja, za organizaciju maratona, a sestre Plavšic, iz Resnika kod Beograda su oduševljene što su za dva dana upoznale prirodne lepote Sokobanje, a prvi put su u njoj na odmoru. Jedinu zamerku imaju na sam Etno-kutak, jer ima previše betona koji narušava prirodni ambijent i što u vodenici nema predmeta i obeležja karakteristicnih za jednu staru srpsku vodenicu.
dolazak na ciljKako je protokolom predviđeno, uvece u 20 sati na trgu kod Miloševog konaka, bilo je izvlacenje nagrada za ucesnike Maratona želja. Srecnog dobitnika prve nagrade, Letovanje za dve osobe 10 dana u Sokobanji, dar OTKS-a, izvukla je Goca Tržan, a nagradena je Dragica Ilić, iz Novog Beograda. Druga nagrada je bila petodnevni boravak u Sokobanji, u hotelu Zdravljak, za dve osobe, a dobila ju je Leona Peić iz Subotice. Tri treće nagrade dvodnevni vikend u Sokobanji sa smeštajem u pansionu Palma, PL Banjca i hotelskom delu spec. bolnice Sokograd osvojili su Miladin Nikolić, iz Lazarevca, Nada Andelković, iz Kačareva i Ruža Velić, takode iz Kačareva. Osim ovih nagrada, podeljeno je mnoštvo drugih, nekolicina ce dočekati Novu godinu u Sokobanji, a kao utešne nagrade petoro ucesnika maratona je dobilo turisticki propagandni materijal o Sokobanji.
drvo zeljaSvaki početak je težak, pa tako i ovaj, ali je bilo zabave napretek. Sigurno je da ce naredne godine Maraton želja biti još bolje organizovan i da ce privući više učesnika. Referent za turizam, u OTKS Sokobanja, Ljubinko Milenković, je zadovoljan odazivom takmičara i učiniće sve, što je u njegovim mogućnostima, da Maraton želja postane tradicionalna manifestacija u Sokobanji.
Maratonci, vidimo se u Sokobanji!

autor:

Vladimir S. Putnik