eSokobanja.rs

I ove godine, po treći-četvrti put, Sokobanja će biti domaćin letnjeg karavana RTS-a, Jedna pesma-jedna želja, emisije koja teče uživo i koja je zamišljena kao kontakt-emisija sa Srbima u dijaspori. Naravno i da ih oraspoloži i približi matici.

Dragana-Radosavljević-Cakana  I ove godine, po treći-četvrti put, Sokobanja će biti domaćin letnjeg karavana RTS-a, „Jedna pesma-jedna želja“, emisije koja teče uživo i koja je zamišljena kao kontakt-emisija sa Srbima u dijaspori. Naravno i da ih oraspoloži i približi matici.
     Već u nedelju, 02. avgusta, u prepodnevnim satima, u Sokobanju su počeli da pristižu kamioni sa opremom za postavljanje bine, ozvučenjem i ostalom opremom potrebnom za direktan prenos, RTS ništa ne želi da prepusti slučaju, sve mora biti na vreme urađeno i spremno za emisiju, koja počinje u 21 sat, u Šeki-Turkovićponedeljak. A nakon veoma toplog i sparnog dana, nadamo se da će Vesna Zmijanac, Dragana Radosavljević-Cakana, Šeki Turković, Mina Kostić, Jovan Mihaljica, trubači Dejana Ilića i mlada Sokobanjčanka, Emilija Anđelić, svojim glasovima uspeti da osveže oznojena i pregrejana tela i duše gostiju Sokobanje i meštana.
Trubači-D.-Ilića     Nešto pre 21 sat na trgu kod Miloševog konaka okupilo se oko 5000 posetilaca, ljubitelja narodne muzike i veselja, a bilo je i znatiželjnika, spremno očekujući početak emisije uživo i direktan prenos na prvom kanalu RTS-a. Međutim, prenos nikako da počne, kasnilo se oko 15 minuta od zakazanog termina, a onda je voditelj Đorđe, objasnio nestrpljivoj publici da još uvek traje prenos dočeka naših zlatnih vaterpolista i plivača, kod Narodne skupštine Srbije i da će ih, do početka prenosa iz Sokobanje, zabavljati trubački orkestar Dejana Ilića. A da sve ne teče glatko u životu, pa ni svirka dobrih trubača, pobrinula se trafo-stanica na Vrelu i došlo je do nestanka struje u Emilija Anđelićtrajanju od 38 minuta. Trubači su ipak profesionalci i svirali su numere jednu za drugom bez ozvučenja i osvetljenja, na radost mnogobrojne publike. Kako u svakoj nesreći ima uvek i pomalo sreće, direktan prenos još nije počeo i sokobanjska reputacija je spašena, ne samo u Srbiji, već i u svetu, jer se program prenosi preko satelita.
     Početak prenosa, publiku na trgu, gledaoce ispred malih ekrana i Srbe u dijaspori, pored voditeljskog para, pozdravio je predsednik opštine Sokobanja, Dimitrije Lukić, zahvalivši se svima što su imali strpljenja i da im želi lep provod, kako te večeri, tako i narednih dana u Sokobanji.
Vesna Zmijanac     Pevačko nadmetanje započela je Vesna Zmijanac, veteran srpske estradne scene. Nisu zaostajali za njom ni drugi gosti te večeri, svi već imaju dugotrajne karijere i publika je zaista uživala, a lepo se svojim glasovnim mogućnostima i stasom predstavila i Emilija Anđelić, mlada Sokobanjčanka, koja od jeseni započinje studije na Višoj muzičkoj školi, solo pevanje, u Jagodini.
     U toku emisije bilo je par telefonskih poziva, malo iz dijaspore, a u nekoliko navrata voditeljski par je čitao SMS  pozdravne poruke, upućene emisiji, pevačima, Sokobanji...
Mina-Kostić     Druženje je potrajalo do ponoći i šta da kažemo, osim da poželimo još nešto slično, bar dok traje turistička sezona u Sokobanji, jer slušati pevanje „stare garde“ estrade, Šekija i Vesne i osetiti da to rade iz duše, može samo da doprinese dobrom raspoloženju i da se bar nakratko zaboravi ekonomska kriza u Svetu i kod nas. Dođite nam ponovo.
     Vidimo se u Sokobanji!


Sokobanja, 04.08.2009.g.
tekst i foto:
Vladimir S. Putnik