eSokobanja.rs

Izlozba vostanih figura:: Turistička sezona u Sokobanji se zahuktava i iz dana u dan sve je više i raznovrsnijih dešavanja. Od 3. jula do 20.avgusta 2008. godine sokobanjci i mnogobrojni gosti moći će da posećuju izložbu voštanih figura, postavljenu u sali stare, osnovne škole u Sokobanji.

Turistička sezona u Sokobanji se zahuktava i iz dana u dan sve je vise i raznovrsnijih dešavanja. Od 3. jula do 20. avgusta 2008. godine sokobanjci i mnogobrojni gosti moći će da posećuju izlozbu voštanih figura, postavljenu u sali stare, osnovne škole u Sokobanji. Voštane figure su vlasništvo muzeja iz Sankt Petersburga, Rusija, koji poseduje oko 1500 eksponata, od čega oko 1300 komada već desetak godina kruže zemljama Evrope i Azije na putujućim izložbama.
čarli čaplin-voštane-figureOrganizator izložbe u Sokobanji i zaljubljenik u ovu vrstu umetnosti, Dragan Bojadzijević, kaže da veoma uspešno saradjuje sa ljudima iz muzeja u Sankt Petersburgu, skoro jedanaest godina, a da izlozbe u Srbiji organizuje od 2006. godine. Postavku, koja sadrzi 26 vostanih figura, do sada su u Srbiji videli posetioci u oko stotinu mesta, a iz Sokobanje izlozba se vraća u Rusiju. Medjutim, po recima Bojadzijevica, u Sankt Petersburgu se vrsi zamena, odnosno preuzima se druga postavka figura i pocetkom septembra, ove godine biće u Srbiji.
Preporučujemo svakako i gostima i mestanima Sokobanje da posete izložbu i da nekoliko minuta budu u drustvu Pavarotija, Merilin Monro, Raspućina, Tajsona i Šumahera i drugih poznatih i istorijskih ličnosti. Sve figure su napravljene od čistog pčelinjeg voska, a očne i zubne proteze, verovali ili ne, izradjuju se na klinici "Fjododorv" u Moskvi. Kosa je prirodna, nijedna figura nema periku, a svaka dlaka je ubodena u vosak i na jednoj "glavi" ima oko 60.000 vlasi. Za izradu igure potrebno je i do šest meseci rada, timu od dvadeset umetnika.
Dođite i vidite.

autor:

Vladimir S. Putnik