eBooking.rs

Subota je u Sokobanji pijacni dan i to nije ništa novo, tako je vec decenijama, ali mnogi Sokobanjcani i veliki broj gostiju bili su zateceni i iznenadeni nesvakidašnjim dekorom u centru Sokobanje. Na potezu od Miloševog Konaka do stare osnovne škole, i dalje do Galerije-Legata

  

Subota je u Sokobanji pijacni dan i to nije ništa novo, tako je vec decenijama, ali mnogi Sokobanjcani i veliki broj gostiju bili su zateceni i iznenadeni nesvakidašnjim dekorom u centru Sokobanje. Na potezu od Miloševog Konaka do stare osnovne škole, i dalje do Galerije-Legata Miluna Mitrovica, drvoredi su bili ukrašeni stotinama karikatura, radova pristiglih na konkurs "9. Bijenala ekološke karikature" - Sokobanja 2008. Pristiglo je 537 radova iz 43 zemlje Sveta, sa svih kontinenata i meštani Sokobanje, kao i mnogobrojni gosti, mogli su u prepodnevnim casovima, na izložbi pod otvorenim nebom, da uživaju gledajuci karikature i maštu njihovih stvaralaca.
Jovanović, Lukić, Nikolić     - Neverovatna, ali ozbiljna manifestacija, koja je privukla toliki broj ucesnika. Sam broj ucesnika govori koliko je to doprlo do svesti gradana i meni je drago da je tako i uvek cemo dati podršku i pomoc ovakvim manifestacijama i projektima, u buducnosti, - rekao je Vladimir Jovanovic, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Srbije.
otvaranje izlozbe     Nakon što je u Galeriji-Legatu "Miluna Mitrovica", pozdravila sve prisutne, clanove strucnog žirija, nekolicinu ucesnika koji su doputovali u Sokobanju i ambasadora Alžira, poželevši im da se u Sokobanji, koja je najlepša, najcistija u Srbiji i ima lep i uvek svež vazduh, lepo osecaju, Vesna Blagojevic, voditelj Radio Sokobanje, je dala rec pomenutom Vladimiru Jovanovicu koji je izložbu ekoloških karikatura proglasio otvorenom. Vladimir Jovanovic je istakao da mu je zaista cast da prisustvuje ovakvom festivalu i da je impresioniran brojem ucesnika, a s obzirom da je Sokobanja Prva ekološka opština u Srbiji, to i nije nemoguce. Proglasivši izložbu otvorenom, Vladimir Jovanovic se izvinio prisutnima i predstavnicima SO Sokobanja, što ministar Oliver Dulic nije došao.
prvo-nagrađena karikatura     Proslavljeni karikaturista, a po zanimanju arhitekta, Aleksandar Blatnik, iz Niša, je prozvao trojicu prvonagradenih, a to su: 1. nagrada, Vladimir Kazanovski - Ukrajina; 2. nagrada, Erdogan Karayel - Turska i 3. nagrada Jugoslav Vlahovic - Srbija. Specijalne nagrade strucnog žirija dobilo je još pet ucesnika: Muhamed Ðerlek-Maks, iz Novog Pazara; Yuriy Kosobukin, Ukrajina; Jin Xiao Xing, Kina; Saeed Sadeghi, Iran i Goran Divac, Srbija. Aleksandar Blatnik je obavestio prisutne i  predstavnike medija, da Toša Borkovic nije bio clan žirija, jer se od pocetka nije odazivao pozivima i nije ucestvovao u radu žirija. Sve karikature Devetog bijenala Sokobanja 2008. možete pogledati na web sajtu: http://www.ecocartoon.opstinasokobanja.com/! Doceku gostiju, kao i drugo-nagrađena karikaturaotvaranju izložbe karikatura, prisustvovali su predsednik opštine Sokobanja, Dimitrije Lukic i narodni poslanik u Skupštini Srbije, Dejan Nikolic.
     Nakon otvorene izložbe i koktela u Legatu, u amfiteatru Zavicajnog muzeja u Sokobanji, predstavljen je performans "Budenje", kojeg su izveli ucenici osnovne škole "Mitropolit Mihailo", od trća nagradatreceg do osmog razreda, uz pripremu i režiju profesora Milene Mijalkovic, Valentine Nikolic, Marijane Petkovic i Violete Markovic. A u nastavku zabavnog programa goste i ucesnike je zabavljao džez orkestar "Plan 9" iz Niša. Za goste i ucesnike konkursa  i za clanove strucnog žirija uprilicen je svecani rucak u Etno-kutku "Grudonjske vodenice", nedaleko od Sokobanje.
     Karikaturisti, vidimo se za dve godine, opet u Sokobanji!

autor:

Vladimir S. Putnik