eBooking.rs

U velikoj sali SO Soko Banja održana je tribina “Zaštita proizvoda sa geografskim poreklom” u organizaciji kancelarije “Centar za razvoj sela”. Gosti – predavači bili su Docent na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu gospodin Vlade Zarić

Sokobanja izlozba-caja-ADONIS  U velikoj sali SO Soko Banja održana je tribina “Zaštita proizvoda sa geografskim poreklom” u organizaciji kancelarije “Centar za razvoj sela”. Gosti – predavači bili su Docent na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu gospodin Vlade Zarić, Dr. sc. agr. & Dr. ecc. I za “HRVATSKI POLJOPRIVREDNI ZADRUZNI SAVEZ” savetnik gospodin Zoran  Staresina, dipl. Ing. Iz Zagreba.
“Prisutnim gradjanima predočene su informacije o postupku i značaju navedene zaštite radi unapredjenja proizvodnje i zapošljavanja stanovništva,”rekao je gospodin Vlade Zarić.
   Mogući vidovi zaštite su:
1.Imena proizvoda
2.Lokacije – geografskog porekla
3.Tradicionalne recapture
-“Poštujemo vas zrak i biljnu prirodnu raznolikost,’ izjavio je gospodin Zoran Staresina.
  Prisutni gradjani su iznosili svoje predloge o mogućoj zastiti meda, sokobanjskog punomasnog sira, sokobanjskog jagnjeta, voća kao i sumskih plodova sa ovog područja,preradjevine od istih – slatko, dzemovi - lekovitog bilja…  Imajući u vidu da je naša opstina ekoloska, bilo je i predloga da se  svi proizvodi zaštite zaštitom u vidu geografskog porekla.
Nama je ostalo da sami izaberemo koji ce to proizvodi biti prepoznaljivi na konkurentnom trzistu, da organizujemo proizvodnju , udružimo se i odlučimo se za vid zaštite koji će biti u interesu svih meštana.
                             Priredila Ozrenka Milojković