eBooking.rs

Virusne infekcije su učestale u zimskom periodu, a naročito kod dece. Ove infekcije se brzo šire, posebno u kolektivima, tako da je dovoljno desetak dana da ukoliko virusna infekcija udje u kolektiv, veliki broj dece oboli

 VIRUSI

dom zdravlja sokobanja  Virusne infekcije su učestale u zimskom periodu, a naročito kod dece. Ove infekcije se brzo šire, posebno u kolektivima, tako da je dovoljno desetak dana da ukoliko virusna infekcija udje u kolektiv, veliki broj dece oboli, kaže načelnica Pedijatrijske službe sokobanjskog Doma zdravlja, dr Snežana Markišić. Period inkubacije je vrlo kratak-par dana, a simtomi su: povišena telesna temperatura, sekrecija, malaksalost, neraspoloženje, slabiji apetit.... Tok lečenja zavisi od samog imuniteta deteta, što je dete mladje i bolest duže traje, dok virusne bolesti kod relativno zdrave dece traju 5 do 7 dana, kaže ona. Virusi su prilično otporni, posebno na antibiotike, tako da se primenjuje simptomatska terapija, potrebno je dosta tečnosti i primenjuju se antipiretici, lekovi koji se daju protiv povišene temperature. Saveti za roditelje su da redovno izvode decu na vazduh bez obzira na niske temperature, da redovno provetravaju prostorije i vode računa o ličnoj higijeni deteta.

 


12. 01. 2011. VEST: KOMPLIKACIJE VIRUSA

Komplikacije virusnih infekcija javljaju se kod dece u ovom periodu jer je više virusa koji su u opticaju, a imaju sličnu simptomatologiju, saznajemo od načelnice Pedijatrijske službe sokobanjskog Doma zdravlja, Snežane Markišić. Kod dece se mogu javiti sledeće komplikacije virusnih infekcija: zapaljenje srednjeg uha, upala grla, odnosno angina, upala sinusa, bronhoopstrukcije i vrlo retka, ali ipak prisutna komplikacija-upala pluća. Roditelji ne bi trebalo da uključuju antibiotike na svoju ruku kod virusnih infekcija jer to ne sprečava komplikacije, zapravo one se mogu desiti i pod antibiotskom terapijom, kaže dr Snežana Markišić. U opticaju je više virusa, sa sličnim kliničkim ispoljavanjem, tako da deca koja u vrtić krenu kao rekonvalescenti, mogu da obole od nekog drugog virusa i tako udju u seriju infekcija. Savet za roditelje je da se u slučaju pojačanog kašlja, posebno kod dece koja imaju dijagnozu astme ili hroničnog bronhitisa, obavezno jave lekaru i da ne uključuju sami antibiotike.