eSokobanja.rs

Dan 28. jun, (15. jun), naš narod naziva VIDOVDAN. Ovaj dan je i u istoriji i u legendi poznat kao dan kada se odigrala Kosovska bitka i kada je propalo srpsko carstvo. Srpska pravoslavna crkva na ovaj dan čini spomen sv. proroku Amosu i sv Knezu Lazaru, koji je po narodnom predanju slavio proroka Amosa i uoči slave priredio svojim vojvodama večeru, poznatu pod nazivom Kosovska večera.

pomen na VIDOVDAN  Dan 28. jun, (15. jun), naš narod naziva VIDOVDAN. Ovaj dan je i u istoriji i u legendi poznat kao dan kada se odigrala Kosovska bitka i kada je propalo srpsko carstvo.
     Srpska pravoslavna crkva na ovaj dan čini spomen sv. proroku Amosu i sv Knezu Lazaru, koji je po narodnom predanju slavio proroka Amosa i uoči slave priredio svojim vojvodama večeru, poznatu pod nazivom Kosovska večera.
     Na Vidovdan niko ne peva, ne igra i ne veseli se i toga dana narod se priseća ratnika izginulih na Kosovu, a običaj je da se obilaze i grobovi ratnika poginulih u Balkanskim i drugim ratovima.
     I ovog Vidovdana, 28. juna, 2009. godine, Opštinski odbor Saveza potomaka ratnika 1912-1920 iz  Sokobanje i sveštenstvo Crkvene opštine Sokobanja, održali su pomen svim ratnicima i žrtvama izginulim od  kosovskih dana do danas.
     Pomen su služili sveštenici, otac Ilija Čupić i otac Hadži-Aleksa Simeunović, uz pojanje monahinja manastira Tavna, a prisustvovalo je oko stotinu građana i gostiju Sokobanje ispred spomenika u centru Sokobanje. Delegacija Saveza potomaka, Zoran Šujica i Vera Milovanović, položila je cveće na spomenik, a arhijerejski namesnik, otac Ilija Čupić je, između ostalog, rekao:
-Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka, reči su Kneza Lazara, kojima je izrazio svoje opredeljenje za večnost, a ne za beznačajnu prolaznost. Neka bi dao Gospod da i nama svaki Vidovdan bude pravo opredeljenje i primer kako treba da živimo i da zbog ovog privremenog i prolaznog života ne izgubimo onaj večni, nebeski!
     Povorka se potom uputila do spomenika žrtvama i borcima Drugog svetskog rata, a nakon kropljenja vinom prisutnima je posluženo kuvano žito, koje su pripremile   članice OO Saveza potomaka ratnika, iz Sokobanje.


28.06.2009.g.                                                                     tekst i foto:
                                                                                           V.S. Putnik