Zaštita proizvoda sa geografskim poreklom

U velikoj sali SO Soko Banja održana je tribina “Zaštita proizvoda sa geografskim poreklom” u organizaciji kancelarije “Centar za razvoj sela”. Gosti – predavači bili su Docent na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu gospodin Vlade Zarić

Zaštita proizvoda sa geografskim poreklom
20 Februar 2009

U velikoj sali SO Soko Banja održana je tribina “Zaštita proizvoda sa geografskim poreklom” u organizaciji kancelarije “Centar za razvoj sela”. Gosti – predavači bili su Docent na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu gospodin Vlade Zarić, Dr. sc. agr. & Dr. ecc. I za “HRVATSKI POLJOPRIVREDNI ZADRUZNI SAVEZ” savetnik gospodin Zoran Staresina, dipl. Ing. Iz Zagreba.

“Prisutnim gradjanima predočene su informacije o postupku i značaju navedene zaštite radi unapredjenja proizvodnje i zapošljavanja stanovništva,”rekao je gospodin Vlade Zarić.

Mogući vidovi zaštite su:

1.Imena proizvoda

2.Lokacije – geografskog porekla

3.Tradicionalne recapture

-“Poštujemo vas zrak i biljnu prirodnu raznolikost,’ izjavio je gospodin Zoran Staresina.

Prisutni gradjani su iznosili svoje predloge o mogućoj zastiti meda, sokobanjskog punomasnog sira, sokobanjskog jagnjeta, voća kao i sumskih plodova sa ovog područja,preradjevine od istih – slatko, dzemovi - lekovitog bilja… Imajući u vidu da je naša opstina ekoloska, bilo je i predloga da se svi proizvodi zaštite zaštitom u vidu geografskog porekla.

Nama je ostalo da sami izaberemo koji ce to proizvodi biti prepoznaljivi na konkurentnom trzistu, da organizujemo proizvodnju , udružimo se i odlučimo se za vid zaštite koji će biti u interesu svih meštana.

Priredila Ozrenka Milojković

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt