ZABRANJENO PUŠENJE!

Kaznom od 5.000,00 dinara - kazniće se fizičko lice koje puši u zatvorenom prostoru! Na primer, u čekaonici, u javnom prevozu! - Kaznom od 30.000,00 do 50.000,00 dinara, kazniće se svako odgovorno lice koje ne sprovede zabranu pušenja u zatvorenom javnom prostoru!

ZABRANJENO PUŠENJE!
6 Maj 2010

- Kaznom od 5.000,00 dinara - kazniće se fizičko lice koje puši u zatvorenom prostoru! Na primer, u čekaonici, u javnom prevozu!

- Kaznom od 30.000,00 do 50.000,00 dinara, kazniće se svako odgovorno lice koje ne sprovede zabranu pušenja u zatvorenom javnom prostoru!

- A kaznom od 300.000,00 do 500.000,00 dinara, kazniće se preduzetnik koji ne sprovode zabranu pušenja!

Je li to sve?

Nije, nije - ima, još! I, to, "debela" kazna!!! Čitaj(te)!

- Kaznom od 500.000,00 dinara do 1 (jednog) miliona dinara, kazniće se pravno lice koje ne sprovede zabranu pušenja u zatvorenom javnom prostoru i prevozu, ne odredi posebne prostorije za konzumiranje duvanskog dima, vidno ne istakne znak ZABRANJENO PUŠENJE!

Ovo je juče, 5. maja 2010, Skupština Republike Srbije usvojila, to jest, Zakon o zaštiti od izloženosti duvanskom dimu, kojim se zabranjuje pušenje u javnom prevozu i na radnom mestu, a za kršenje zakona propisane pomenute kazne.

Od zabrane se izuzimaju ugostiteljski objekti u kojima, u zavisnosti od površine, upotreba duvana može biti dozvoljena.

U ugostiteljskom objektu manjem od 80 metara kvadratnih, vlasnik može da dozvoli ili da zabrani pušenje. U objektima većim od 80 metara kvadratnih, vlasnik je dužan da najmanje polovinu stolova, pultova i šankova odredi za nepušače, s tim da taj prostor mora biti kod ulaznih vrata.

Ako se prostor nekog ugostiteljskog objekta većeg od 80 metara kvadratnih ne može ravnomerno podeliti, onda se veći deo mora odvojiti za nepušače. Ovo kaže Zakon. Takođe, vlasnik ugostiteljskog objekta većeg od 80 metara kvadratnih može da odredi posebnu prostoriju za pušače, ali u njoj ne može da se služi hrana i piće. A iznad vrata mora da stoji oznaka: "Prostorija za pušenje", a u prostoriji ventilacioni sistem koji ne sme da se reciklira.

Jeste li ovo razumeli?

Za one koji nisu ili se "prave Toše" - malo detalja...

Dakle, zabranjeno je pušenje u svakom zatvorenom i javnom prostoru, kao i u prostoru koji je funkcionalni deo prostora u kom se obavlja zdravstvena i socijalna zaštita, vaspitanje i obrazovanje uključujući i dvorišni prostor, ponavljam: I DVORIŠNI PROSTOR! Kao i otvoren prostor za pozorišne, bioskopske i druge predstave. Pušači moraju da se odreknu pušenja i javnom prevozu, kladionicama, kockarnicama, hotelima, a neće moći da puše ni u hodnicima, liftovima, predvorjima, klozetima... ehej!!! "Toše", jeste li razumeli?!

Prpa - bato!!!

A na lulu?... A nargile?... A žvakanje duvana?... A u pušnici za meso?... A u...

Ne budite naivni! Ne budite naivni "kao francuska sobarica"! Zakon je jasan kao dan! Ne, i ne, i ne!... I ne!... I ne!... Neeeee...

Nema više...

OSTAVITE PUŠENJE!

Koristi od prestanka pušenja:

- posle 3-9 meseci neće biti problema s kašljem, smanjuje se učestalost infekcija disajnih puteva i poboljšava se plućna funkcija;

- posle 12 meseci, rizik od kardiovaskularnih bolesti se smanjuje za 50 odsto;

- posle 5 godina, smanjuje se rizik od nastanka karcinoma usne šupljine i od moždanog udara;

- posle 10 godina, rizik od karcinoma bronhija, smanjuje se na polovinu;

- posle 15 godina, smrtnost bivših pušača, izjednačuje se sa smrtnošću nepušača!

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt