VIDOVDAN

Dan 28. jun, (15. jun), naš narod naziva VIDOVDAN. Ovaj dan je i u istoriji i u legendi poznat kao dan kada se odigrala Kosovska bitka i kada je propalo srpsko carstvo. Srpska pravoslavna crkva na ovaj dan čini spomen sv. proroku Amosu i sv Knezu Lazaru, koji je po narodnom predanju slavio proroka Amosa i uoči slave priredio svojim vojvodama večeru, poznatu pod nazivom Kosovska večera.

VIDOVDAN
26 Jun 2009

Dan 28. jun, (15. jun), naš narod naziva VIDOVDAN. Ovaj dan je i u istoriji i u legendi poznat kao dan kada se odigrala Kosovska bitka i kada je propalo srpsko carstvo.

Srpska pravoslavna crkva na ovaj dan čini spomen sv. proroku Amosu i sv Knezu Lazaru, koji je po narodnom predanju slavio proroka Amosa i uoči slave priredio svojim vojvodama večeru, poznatu pod nazivom Kosovska večera.

Na Vidovdan niko ne peva, ne igra i ne veseli se i toga dana narod se priseća ratnika izginulih na Kosovu, a običaj je da se obilaze i grobovi ratnika poginulih u Balkanskim i drugim ratovima.

I ovog Vidovdana, 28. juna, 2009. godine, Opštinski odbor Saveza potomaka ratnika 1912-1920 iz Sokobanje i sveštenstvo Crkvene opštine Sokobanja, održali su pomen svim ratnicima i žrtvama izginulim od kosovskih dana do danas.

Pomen su služili sveštenici, otac Ilija Čupić i otac Hadži-Aleksa Simeunović, uz pojanje monahinja manastira Tavna, a prisustvovalo je oko stotinu građana i gostiju Sokobanje ispred spomenika u centru Sokobanje. Delegacija Saveza potomaka, Zoran Šujica i Vera Milovanović, položila je cveće na spomenik, a arhijerejski namesnik, otac Ilija Čupić je, između ostalog, rekao:

-Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka, reči su Kneza Lazara, kojima je izrazio svoje opredeljenje za večnost, a ne za beznačajnu prolaznost. Neka bi dao Gospod da i nama svaki Vidovdan bude pravo opredeljenje i primer kako treba da živimo i da zbog ovog privremenog i prolaznog života ne izgubimo onaj večni, nebeski!

Povorka se potom uputila do spomenika žrtvama i borcima Drugog svetskog rata, a nakon kropljenja vinom prisutnima je posluženo kuvano žito, koje su pripremile članice OO Saveza potomaka ratnika, iz Sokobanje.

28.06.2009.g.tekst i foto:

V.S. Putnik

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt