Vašar u Sokobanji 2008

Vašar u Sokobanji:: Tradicionalni preobrazenjski vasar u Sokobanji, drugi od tri vasara koja se vec decenijama odrzavaju u Banji pod Ozrenom, a jedini koji traje dva dana, poslednjih godina sve vise zapada u krizu.

Vašar u Sokobanji 2008
21 Avgust 2008

Tradicionalni preobrazenjski vasar u Sokobanji, drugi od tri vasara koja se vec decenijama odrzavaju u Banji pod Ozrenom, a jedini koji traje dva dana, poslednjih godina sve vise zapada u krizu. Iz godine u godinu, ponuda trgovaca-vasardzija slabi, cene proizvoda su sve nize, ali je sve manje onih koji mogu nesto i da kupe od ponudjenog na tezgama. Obisavsi, u ova dva dana vasara, veliki broj trgovaca, dosta ih je i iz Sokobanje, saznao sam da se svi, bez razlike zale na visoku zakupninu, koja iznosi od 600 do 1.000 dinara po metru kvadratnom. Svake godine cene ponudjene robe su sve nize, a cene zakupnina sve vise. A samo mali broj mestana i gostiju Sokobanje, pazari ponesto od ponudjenog.

Kao i svake godine i ove je bilo najvise tezgi sa garderobom, onom vasarskom i ako ste nesto ustedeli, mogli ste da kupite farmerice vec za 300 dinara ili pet pari carapa za samo 100 dinara. O kvalitetu i marki modela se na vasaru ne raspravlja, to je za butike.

Najbolje, ne samo na ovom, nego na svakom vasaru u zemlji, u bilo koje doba godine da je, prodju i nesto zarade kafedzije i restorandzije. A oni, po nekom njihovom pravilu najvise podignu cene, bas u dane trajanja panadjura. A nas covek, Srbin, kome je kafana drugi dom, ne zali da tesko steceni dinar potrosi pod satrom, ispijajuci flasu za flasom i uspaljeno tutkajuci evrice i dinare u dekolte pevaljke, koja ima stas,ali nikako i glas. Pa, ljudi moji, vasar je to, nije svakog dana i tu je sve dozvoljeno i zasto da onda domacin ne dozvoli razuzdanost sam sebi? Za gace i carape mislice sutra, ili prekosutra. Ma, kupice na sledecem vasaru, sigurno... Dok ga komsija ili rodjak ne pozove na pice, iz satre pored koje, kao slucajno prolazi. I gace odose na dobos. Odnosno, gazdi kafane i pevaljki! Oni ne kupuju krpice na vasarima.

Vidimo se na sledecem vasaru u Sokobanji.

autor:

Vladimir S. Putnik

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt