Štrajkovi u Srbiji - Vesti Soko TV 09.02.2011.godine

Štrajkovi u Srbiji - Štrajk lekara:: Od ponedeljka, 21. februara, može se desiti da građani ne mogu da obave pregled kod izabranog lekara ili da dobiju usput za neko dalje lečenje jer će neki medicinari zbog nezadovoljstva zaradama raditi ograničeno, kao u dane vikenda.

Štrajkovi u Srbiji - Vesti Soko TV 09.02.2011.godine
9 Februar 2011

09. 02. 2011. VEST: ŠTRAJK U SREDNJOJ ŠKOLI

S. Š. "Branislav Nušić", kao član Unije sindikata prosvetnih radnika, priključila se štrajku prosvetara 28. januara potpunom obustavom rada. Potpuno su obustavili rad i radnici koji nisu članovi pomenutog sindikata, a koji smatraju da su zahtevi prosvetara legitimni. Jedan broj profesora nije potpuno obustavio rad već se štrajku priključio skraćenjem časova na 30min, dok je jedan deo nije ni pristupio štrajku. Od ponedeljka, 07. februara, štrajk se odvija tako što deo nastavnika, 60-70% poštuje minimum procesa rada, odnosno časovi su skraćeni na 30min, saznajemo od predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika, Ane Milićević. Ostatak kolektiva nije u štrajku i drži časove u trajanju od 45min. Ono što smo očekivali i što smo uspeli da postignemo jeste da pitanje prosvete u Srbiji dobije veći značaj, hteli smo da ukažemo da je pored teškog materijalnog položaja samih radnika i samo školstvo u teškom materijalnom položaju, objašnjava Ana Milićević. Učenici neće osetiti ovaj štrajk, jer će nastava biti nadoknadjena, dodaje ona.

09.02.2011. V E S T – Đaci se vraćaju u klupe

Ministarstvo prosvete saopštilo da se nastava odvija u skoro 97 odsto škola. U potpunoj obustavi je 55 škola ili 3,1 odsto, što je za 17 manje u odnosu na prethodni dan. Štrajk nastavljaju Granski sindikat "Nezavisnost" i Unija sindikata prosvetnih radnika koji će Vladi ponuditi novi protokol u kojem traže povećanje plate od 18 do 20 odsto. Unija sindikata prosvetnih radnika, kaja tvrdi da je u štrajku 1.200 škola, traži i ostavku ministra Žarka Obradovića. Razlozi za štrajk tog sindikata su smanjeno izdvajanje za obrazovanje, loš zakon o obrazovanju i nepostojanje Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, kao i odbijanje ministra da o tim problemima razgovara sa predstavnicima sindikata. Ministar Obradović pozvao je direktore škola da što pre dostave planove o nadoknadi časova propuštenih za vreme štrajka.

09.02.2011. V E S T – Štrajk lekara danas

Predstavnici Sindikata zaposlenih u zdravtvu i socijalnoj zaštiti Srbije predali su u danas Vladi Srbije zahtev za povećanje plata za 14,5 odsto i zatražili prijem kod premijera Srbije Mirka Cvetkovića i ministarke finansija Diane Dragautinović. Ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu okupilo se oko stotinu članova Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije. Oni su zatražili da se iz skupštinske procedure povuče Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, da se obezbedi novac za isplatu jubilarnih i novogodišnjih nagrada, a traže i realizaciju posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove čiji je osnivač država.

09.02.2011. V E S T

Od ponedeljka, 21. februara, može se desiti da građani ne mogu da obave pregled kod izabranog lekara ili da dobiju usput za neko dalje lečenje jer će neki medicinari zbog nezadovoljstva zaradama raditi ograničeno, kao u dane vikenda. To znači da će biti zbrinuti samo hitni slučajevi, trudnice, deca i onkološki pacijenti, dok će ostale službe, pogotovu u domovima zdravlja, biti zatvorene za pacijente. Jedino Hitna pomoć neće obustaviti rad. Zbog haotičnog stanja u zdravstvenom sistemu u štrajk od ponedeljka stupaju članovi Novog sindikata zdravstva, koji broji 13.200 ljudi. Njima će se pridružiti i Granski sindikat “Nezavisnost” ako ne dođe do dogovora između njih i Vlade. Njihov sindikat broji oko 20.000 članova, tako da postoji mogućnost da od 115.000 zaposlenih u ovoj oblasti od ponedeljka svaki treći obustavi rad. Kao upozorenje Novi sindikat zdravstva najavljuje performans “Zdravstvo na obdukciji” sutra u 11.30 ispred zgrade Ministarstva zdravlja. Njihovi zahtevi su povećanje zarada za 30 odsto i prijem u radni odnos svih zaposlenih koji rade na određeno vreme duže od godinu dana.

09.02.2011. V E S T – Ima ko hoće da radi u prosveti

Za radno mesto u osmoletkama i srednjim školama na osnovu stepena obrazovanja čeka 7.956 učitelja i profesora. Toliko ih je nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. A koliko je potencijalnih profesora koji se nadaju da će se obistiniti upozorenje Žarka Obradovića, ministra prosvete, da će predavači koji su se obustavljajući nastavu suprotstavili zakonu snositi disciplinske mere, među kojima je najstroža otkaz – može se suditi samo po komentarima na medijska izveštavanja o aktuelnom štrajku. U bazi portala „Nastavnik na zameni” trenutno je prijavljeno 2.500 profesora željnih da rade na zameni, tvrdi Jovan Blažić, osnivač sajta www.nastavniknazameni.com. „Kada se reklamiramo na „Fejsbuku” dnevno nam se prijavi 250 ljudi. Sudeći po tome, ideja o osnivanju sajta je bila dobra, ali ne vodimo evidenciju o uspešnosti, odnosno ne znamo da li su predavači ostvarili želju da rade na zameni. Dozvolili smo da škole i nastavnici stupe u direktan kontakt i drago nam je ako je neko od toga imao koristi“, pojašnjava Blažić, piše list Politika.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt