SPECIJALNA BOLNICA - SOKOBANJA

Sokobanjska specijalna bolnica "Sokobanja", u petak, 7. novembra, 2008. godine proslavlja 30 godina uspešnog rada. Pre trideset godina zajednickim snagama i zalaganjem Medicinskog centra Sokobanja i ondašnjeg SIZ invalidskog i penzionog ulaganja SRS, pocela je sa radom Specijalna bolnica

SPECIJALNA BOLNICA - SOKOBANJA
13 Novembar 2008

Sokobanjska specijalna bolnica "Sokobanja", u petak, 7. novembra, 2008. godine proslavlja 30 godina uspešnog rada. Pre trideset godina zajednickim snagama i zalaganjem Medicinskog centra Sokobanja i ondašnjeg SIZ invalidskog i penzionog ulaganja SRS, pocela je sa radom Specijalna bolnica za prevenciju, rehabilitaciju i lecenje nespecificnih plucnih oboljenja - jedinstvena u Srbiji, ali i šire. Od prve godine rada u ovaj zdravstveni objekat se ulagalo u razvoj, a samo u poslednjih pet godina ulaganja u medicinsku opremu, kadrove i komforizaciju smeštaja iznose oko 187 miliona dinara.

- Specijalna bolnica "Sokobanja", je za trideset godina svog uspona i postojanja izrasla u simbol lecilišta u kojem su i prevencija, i rehabilitacija, i lecenje, u službi poducavanja kvalitetnom i punom životu, onakvom kakav je jedino dostojan coveka, - kaže Mr sci. med. dr Ljiljana Isakovic, direktor bolnice.

Godišnje ovu ustanovu poseti oko 9.000 pacijenata iz Srbije, ali i bivših republika, nekadašnje zajednicke države, radi rehabilitacije i lecenja, kroz poliklinicku i dijagnosticku službu, zatim stacionarnu službu za odrasle i stacionarnu službu za decu. U bolnici u stalnom radnom odnosu radi 265 radnika, od cega 135 zaposlenih cine medicinski kadar. Ustanova raspolaže sa 530 ležajeva rasporedenih u pet objekata, a smeštaj je u apartmanima, jednokrevetnim, dvokrevetnim i višekrevetnim sobama. Oko 300 postelja je namenjeno bolesnicima i onima koji dolaze radi rehabilitacije, a ostale su komercijalne, namenjene tržištu. Odeljenje namenjeno deci je odvojeno od objekata rezervisanih za odrasle. Osim ovog velikog i lepog zdanja, specijalnoj bolnici Sokobanja pripadaju: "Stari zavod", u centru Sokobanje, vile "Bota" i "Mala Bota", kupatila "Banjica" i "Park" i Amam sa inhalatorijumom.

U "Plavoj sali", specijalne bolnice, sa pocetkom u 10,oo sati, povodom jubileja danas je održana konferencija za novinare, kojoj su prisustvovali: 1. dr Ljiljana Isakovic, direktor bolnice, 2. docent dr Nevena Karanovic, državni sekretar u Ministrstvu zdravlja RS, 3. prof. dr Milica Lazovic, Medicinski fakultet Niš, 4. prim. dr Jozef Glasnovic, kardiolog, direktor klinike za kardiologiju KC Niš, 5. dr Ljiljana Milojkovic, pneumoftiziolog specijalne bolnice, 6. mr med. dr Mirjana Živanovic, pedijatar i klinicki alergolog i imunolog, specijalne bolnice, 7. dr Dragan Simonovic, fizijatar i pomocnik direktora bolnice i 9. dr Siniša Petrovic, internista i pomocnik direktora specijalne bolnice Sokobanja.

Direktor bolnice dr Ljiljana Isakovic je pozdravila sve prisutne, ucesnike konferencije i dodala: - Povod za našu proslavu je tradicija od trideset godina. U toku smo svih dešavanja, što se tice medicinskih nauka i trudimo se da naš pacijent, pored medicinskih usluga koje pružamo u rehabilitaciji i lecenju, bude zadovoljan komforom i smeštajem u bolnici. Pored ovog svecanog dela proslave, drugi deo ce biti simpozijum o "Respiratornoj rehabilitaciji", koja se jedino u ovoj kuci primenjuje. Naš kadar je potpuno osposobljen i mogu komotno da kažem da smo u ovoj oblasti najbolji! - istakla je dr Isakovic.

- Trideset godina je jubilej vredan pažnje i ovo je prilika da se potsetimo svih onih koji su tokom 30 godina i mnogo pre toga, zapoceli stvaranje jedne ovakve institucije. Poslednjih godina se kod nas mnogo radi na edukaciji zgravstvenih radnika, na osvajanju novih znanja i ta edukacija i u buduce mora biti kontinuirana, a u cilju da ustanove, poput ove, dobiju odredene sertifikate za ono što rade, - rekla je dr Nevena Karanovic, državni sekretar Ministarstva zdravlja RS.

- Pozdravljam sve ispred UO specijalne bolnice Sokobanja, ispred Uprave KC NIŠ i ispred Klinike za kardiologiju KC Niš. Ovo kažem zato što smo svi mi pre neku godinu, zajedno ucestvovali u stvaranju jedne nove jedinice, koronarne jedinice u ovoj bolnici. Ministarstvo zdravlja RS je prepoznalo potrebu za jednom takvom jedinicom u ovom kraju, a i ustanovu u kojoj ta jedinica može da se formira i ona je od velikog znacaja za citav region. Koronarna jedinica u specijalnoj bolnici Sokobanja, je jedna od najsavremenijih u Srbiji, osoblje je edukovano i osposobljeno i odgovorno trvdimo da najteži bolesnici iz oblasti kardio-vaskularne patologije mogu da se lece u ovoj bolnici, - naglasio je dr Glasnovic, kardiolog.

Drugog dana proslave jubileja, u hotelu Moravica u Sokobanji bice održan simpozijum o Respiratornoj rehabilitaciji, kada se ocekuju i mnogi gosti, a po recima dr Isakovic, vrlo verovatno još jedna konferencija za novinare.

Srecan rodendan.

Vidimo se u Sokobanji!

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt