SOKOBANJA - ZA I PROTIV CENTRA ZA STARE

Skupština opštine Sokobanja je 3. juna 2008. godine, podnela zahtev Opštinskoj upravi za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju objekta od opšteg značaja, "Centar za stare", na parceli koja je smeštena u okruženju stambenih zgrada, privatnih kuća i dečijeg vrtića "Bucko".

SOKOBANJA - ZA I PROTIV CENTRA ZA STARE
14 Decembar 2008

Skupština opštine Sokobanja je 3. juna 2008. godine, podnela zahtev Opštinskoj upravi za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju objekta od opšteg značaja, "Centar za stare", na parceli koja je smeštena u okruženju stambenih zgrada, privatnih kuća i dečijeg vrtića "Bucko". Po svojoj nameni Centar nije klasična gerontološka institucija koja će primati stanare na duži vremenski period, već jednodnevno prihvatilište za stare kojima je potrebna pomoć, nega, druženje, poseta geronto-domaćice u domu i slično. S tim u vezi Odeljenje za urbanizam, stambeno-komunalne delatnosti i građevinarstvo, SO Sokobanja, donosi 21.10.2008.godine, Akt o urbanističkim uslovima o izgradnji objekta "Centar za stare", na opštinskoj parceli pored dečijeg vrtića "Bucko". Ideja je odlična i podržana ne samo od odbornika SO Sokobanja i Opštinskog veća, već i od sokobanjskih penzionera, jer briga o starim licima, svakako, nailazi na odobravanje i pohvalu zajednice, ali...

Grupa građana, u neposrednoj blizini parcele i budućeg objekta, zbog nekog nezadovoljstva podnosi zahtev Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Srbije, u kojem traže urbanističku inspekciju i kontrolu navedenog akta Opštinske uprave. Nakon izvršenog inspekcijskog nadzora, na osnovu zapisnika urbanističkog inspektora, Gordana Milenkovića, ministarstvo je 18. novembra, 2008. godine, Opštinskoj upravi SO Sokobanja, uručilo rešenje kojim se nalaže poništavanje odluke o izgradnji "Centra za stare", na navedenoj parceli. O tome i još koječemu, rukovodilac projekta i koordinator za ekonomski razvoj Sokobanje, Marija Žikić, kaže:

- Za nameru, da se osujeti ovaj projekat i izgradnja "Centra za stare", u Sokobanji, nekolicine građana, mogu da kažem da su u pitanju uskolični interesi i nerazumevanje za potrebom ustanove ovog tipa u našoj sredini. Opština će raditi sve po zakonu, kao što je i do sada. U pitanju je projekat od opšteg značaja koji je u interesu velikog broja građana opštine. Po statističkim podacima mi smo jedna od najstarijih opština u Srbiji i imamo veći broj ljudi koji nisu u stanju da brinu sami o sebi i opština je dužna da zbrine sve svoje građane i da im pruži normalne uslove za život, u skladu sa svojim mogućnostima, - naglašava Marija Žikić i dodaje:

- Ono što je jako simptomatično je sledeća stvar, da se ta parcela, koja je trenutno u opštinskom vlasništvu, bespravno koristi i zauzeta je od strane potpisnika ove žalbe. Jednog od njih i prepoznaće se sam, na koga mislim. Parnični postupak je u toku, jer je opština podnela tužbu Opštinskom sudu protiv uzurpatora. Parcela, predviđena za izgradnju centra za stare, ima izlaz na ulicu Mitropolita Mihaila, koji se godinama koristi kao parking i kao mesto za roštilj. Mnogi ne znaju za to, da se jedna trećina opštinske parcele bespravno koristi.

- Stavljanjem u prvi plan interese potpisnika žalbe, Sokobanja, a naročito stara lica, gubi mnogo. Na prvom mestu donaciju od 2-3 miliona za unapređenje ove usluge, zatim pravo da konkuriše za druge projekte i zatvorićemo vrata za dalju saradnju sa ministarstvima, kao opština koja ne može da iznese projekat do kraja, - završava Marija Žikić.

Projekat "Centar za stare", je usluga, starijoj populaciji u opštini, koju po Zakonu o socijalnoj zaštiti opština Sokobanja mora da ispuni i za tu namenu je i dobila sredstva od Ministarstva rada i socijalne politike Srbije, u iznosu od 6,5 miliona dinara, koliko je i vrednost projekta. Napomenuli smo da "Centar za stare" u Sokobanji nije gerontološka ustanova klasičnog tipa koja će doživotno udomiti stare, napuštene i bespomoćne korisnike, već jednodnevno prihvatilište slično dečijem vrtiću. Ustanova bi imala 5-6 zaposlenih, a koji bi po potrebi u svojstvu geronto-domaćice obilazili starija, napuštena lica, u njihovim domovima i pružali im usluge tipa odlaska u kupovinu, druženja i slično. S obzirom da su penzioneri i stariji žitelji Sokobanje podržali ovu ideju i sam projekat, a ako nekim slučajem ne dođe do realizacije planiranog, mogu li se najstariji članovi opštine osetiti diskriminisanim i ugroženim, u odnosu na ostale članove zajednice?

* * *

19:58 12.12.2008

autor:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt