Sokobanja - Poetesa

Kate Jovanovska rodjena u Kumanovu, Republika Makedonija, apsolvent na filoloskom fakultetu “Blaze Koneski”, romanska katedra, odsek francuski jezik I knjizevnost, dosla je Soko Banji u pohode.

Sokobanja - Poetesa
6 Decembar 2008

Kate Jovanovska rodjena u Kumanovu, Republika Makedonija, apsolvent na filoloskom fakultetu “Blaze Koneski”, romanska katedra, odsek francuski jezik I knjizevnost, dosla je Soko Banji u pohode. Medjutim kisovito I hladno vreme, a i pocetak rada sajma knjiga u Nisu onemogucili su poetesu da nam predstavi deo svog knjizevnog rada i lisili su sokobanjsku publiku zadovoljstva da cuje tople I lepe stihove s juga. Jovanovska je u razgovoru sa nasom novinarkom Ozrenkom Milojkovic naglasila da je Soko Banja “Jedno fenomenalno mesto” I da ce drugom prilikom rado odrzati poetsko vece. Ova izjava potvrdjuje snagu utiska koji ostavlja Soko Banja na umetnicke duse. Katine lirske tvorevine prevedene su na srpski, engleski, fracuski, spanski, bugarski, hrvatski, poljski i albanski jezik. Svoje nadahnute stihove prezentovala je citaocima casopisa “Taa”, “Kompletna”,“Mugri”,”Horoskop”,”Stremez”,“Loza”,”Koreni”,Kumanovski vesnik”,”Nas vesnik”,”Flaka” I mnogi drugi. Govorila je na mnogim znacajnim festivalima poezije kao sto su “Struske veceri poezije”(festival poezije broj jedan u svetu),”Karamanovi sredbi” u Radovisu, Makedonija,”Melnicke veceri poezije” Melnik, Republika Bugarska. Potpresednik je drustva pisaca Kumanova. Nastupala je vise puta na televiziji u Makedoniji I Srbiji. Pesnikinja je objavila stihozbirku u izdanju “Akademski pecat” Skopje,2007god. pod nazivom “Tajna”. Sam naziv zbirke nagovestava da spisateljica u “premrezenom vrtlogu zivota “ sve oko sebe dozivljava kao jednu veliku tajnu, I njen “detinji duh”, “budite kao deca” traga za zivotnim svetlinama.

TAJNA

Ko skrivena u kovcezicu

Od tajni ti zivis zakljucana

Prekrivena ljubavlju, vinom i putirom

Kao lepotica u duetu trcis

Na vodeni bal, bezis

Zelim zelenim sumecim salom

Stenama grancice lomis

Nekada samo vile dobre te vide

Nasmejanu, Treperim oko tebe

I vracam, vezujem nazad

U srce tajni

Tajno moja, samo vile te obozavaju

Ruzicastom ljubavlju

Isprepleteni sokovi

Razglase tajnu ljubavi

slobodan prevod sa Makedonskog

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt