SOKOBANJA-BIBLIOTEKA DECI

Sreda, 5. novembra, 2008. godine, u Sokobanji biti zapamcena po jednoj plemenitoj i hrabroj novini, koju je uprilicila i režirala Narodna biblioteka "Srevan Sremac". Rec je o književnoj veceri posvecenoj deci, našim najmladim naraštajima, koji su i bili prisutni u najvecem broju sa svojim mamama, tatama i bakama

SOKOBANJA-BIBLIOTEKA DECI
9 Novembar 2008

Sreda, 5. novembra, 2008. godine, u Sokobanji biti zapamcena po jednoj plemenitoj i hrabroj novini, koju je uprilicila i režirala Narodna biblioteka "Srevan Sremac". Rec je o književnoj veceri posvecenoj deci, našim najmladim naraštajima, koji su i bili prisutni u najvecem broju sa svojim mamama, tatama i bakama. Deke nisu dovodili svoje unuke, oni igraju domine i šah, da ubiju dosadu, jer dugo vec ne znaju šta ce sami sa sobom, a kamoli sa unucicima?!

Rekli biste: književno vece k'o književno vece! Ali, nije tako! Ovo književno vece su obeležila deca-glumci, clanovi Amaterskog "SB" pozorišta, iz Sokobanje. Nisu imali ucešca neke cike i tete pesnici koji pišu poeziju ili bajke i price za decu, vec deca malo starija za one mlade i mnogo mlade.

Ucenici šestog razreda osnovne škole, "Mitropolit Mihailo", iz Sokobanje, Dragana Miletic - Gaga, Petra Jelesijevic - Pepa i David Davidovic - Daca, imali su ove veceri uloge vece nego što ce ih ikada imati bilo koji pedagog koji radi sa decom i za decu! Sve titule i zvanja kojima su okiceni naši ucitelji, nastavnici, profesori, sociolozi, psiholozi, vaspitaci i mnogi drugi, samo su zrno peska u okeanu prema onome šta su mališanima docarala - DECA!

- Za pocetak je planirano da književne veceri za decu prireduju deca, a kasnije cemo videti. Ako se ukaže potreba ukljucicemo i starije, pesnike i glumce, a u Sokobanji ih ima puno. Književne veceri ce se održavati svake srede, a cilj je da se deca približe što više biblioteci i citanju knjiga, - kaže direktor biblioteke, Mirjana Jovanovic.

Druženje dece sa decom je pocelo tako što su glavni akteri, mali glumci u kostimima klovnova, takoreci na prepad ušli u prostoriju decijeg odeljenja u biblioteci i sasvim profesionalno prezentovali deci kucni red biblioteke i ponašanje u njoj. Zatim su mališanima citali bajke i price i svi su pomno pratili besedovanje starijih drugara, u potpunom miru i tišini da je to i samim roditeljima bilo zacudujuce. Kako bi druženje bilo što uspešnije i edukativna namera postigla svoj cilj, od prisutnih je zatraženo da neko od njih isprica neku pricu, ako zna. Dvoje mališana se odvažilo i culi smo, nama dobro poznate price o Crvenkapi i vuku i Kozi i sedam jarica. Nije se sve završilo na tome, mali glumci su sa decicom poveli razgovor o drugarstvu, poštovanju, kako medusobnom tako i prema roditeljima i starijima, o toleranciji i ravnopravnosti, što je na opšte iznenadenje izazvalo raspravu mališana sa glumcima. Verujem da su te veceri mnogi roditelji iz usta svoje dece culi nešto, zašta nikada nisu bili zainteresovani. Na kraju programa, koji je trajao nešto više od 30 minuta, što je sasvim dovoljno za dečicu pretškolskog uzrasta, sokobanjski književnik Jablanka Pavlović, je četvoro mališana nagradila, za strpljenje i pažnju, poklonivši im po jednu knjigu, zbirku pesama za decu "Raspust", koju je letos objavila.

Direktor biblioteke, Mirjana Jovanovic naglašava da je ovo inovacija u dosadašnjem radu biblioteke i da je vece uspelo. Prevashodno što su za glumce imali ultratalentovane Draganu, Petru i Davida. Ono što su ono veceras docarali deci je jako lepo i deca su uživala.

Nadamo se da ce tako biti i svih sledecih sreda, a biblioteka i njeni zaposleni na celu sa direktorom zaslužuju svaku pohvalu.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt