SOKOBANJA - 1. DECEMBAR - STOP AIDS

U Srbiji od 1985. do danas umrlo 920 zaraženih. Vecina HIV pozitivnih je u uzrastu od 15 do 39 godina. U Srbiji je od 1985. zakljucno sa 20.11. 2007. godine zvanicno registrovano 2178 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 1381 osoba (63%) vec obolela od side, dok je 917 osoba umrlo od side (66% svih obolelih).

SOKOBANJA - 1. DECEMBAR - STOP AIDS
2 Decembar 2008

U Srbiji od 1985. do danas umrlo 920 zaraženih. Vecina HIV pozitivnih je u uzrastu od 15 do 39 godina.

U Srbiji je od 1985. zakljucno sa 20.11. 2007. godine zvanicno registrovano 2178 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 1381 osoba (63%) vec obolela od side, dok je 917 osoba umrlo od side (66% svih obolelih). Dominira grupisanje registrovanih HIV pozitivnih osoba (89%) na teritoriji centralne Srbije, i to uglavnom na podrucju grada Beograda (77%), koji kao i svaka metropola ima više zastupljeno rizicno ponašanje, ali i najveci broj testiranja se obavi upravo u Beogradu.

Prema dostupnim podacima 65 osoba inficiranih HIV-om je umrlo od bolesti i stanja koja nisu specificna za AIDS, tako da krajem 2007. godine u Srbiji 1196 osoba živi sa HIV-om, odnosno zvanicno registrovana prevalencija HIV infekcije je 0,01%.

Svetski dan borbe protiv side, koji se u našoj zemlji ove godine obeležava pod sloganom „Moj izbor – koristim kondom i prihvatam osobe drugacije od sebe“ prilika je da se podsetimo da je virusom ove opake bolesti zaraženo više od trideset miliona ljudi na planeti, da je samo u toku prošle godine zabeleženo 2,7 miliona novih slucajeva zaraze, a da je „bolest koja se dešava nekom drugom“ odnela dva miliona života tokom 2007. godine.

Sokobanjski Crveni krst, Dom zdravlja i srednja škola "Branislav Nušic, akcijom "Sve što treba da znam o AIDS-u", obeležili su Svetski dan borbe protiv ove bolesti. Aktivisti Crvenog krsta i glavna medicinska sestra Doma zdravlja, su srednjoškolcima podelili brošure o infekciji HIV-om i merama zaštite, kondome i anketni listic sa pitanjima koliko poznaju ovu bolest, koliko su informisani o njoj i slicna. Rezultati ankete ce biti naknadno saopšteni. Za oko tridesetak srednjoškolaca, koji su bili zainteresovani, prikazan je dokumentarni film "Decko koji se stideo", a u vecernjim satima u kaficu "Vegas", u Sokobanji, bice uprilicena žurka i za pretpostaviti je da ce posetilaca, srednjoškolaca, biti više, nego danas. Zdravlje i briga o ljudima i promocija humanih vrednosti su prioriteti u radu Crvenog krsta i današnja akcija svakako zavreduje sve pohvale i pažnju.

Vidimo se u "VEGASU"!

* * *

autor:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt